Nieuws

Bouw stikstoffabriek Zuidbroek opnieuw vertraagd door ruzie

De bouw van de stikstoffabriek in Zuidbroek is opnieuw met maanden vertraagd. Dat komt doordat de twee betrokken bouwbedrijven een conflict hadden. Naar verwachting treedt de fabriek nu in oktober in werking.


Leestijd: 1 minuut

De stikstoffabriek is van essentieel belang om gas uit het buitenland geschikt te maken voor Nederlandse huishoudens. Maar begin januari waren werknemers en contractors van Ballast Nedam niet meer welkom op het bouwterrein. Beveiligers hielden hen tegen bij de slagboom nadat hoofdaannemer Air Products het contract met Ballast Nedam had opgezegd. 

De bouwbedrijven hebben al geruime tijd een conflict over wie de verantwoording draagt voor eerdere vertragingen. Air Products betichtte Ballast Nedam ervan dat zij zich niet aan planning hebben gehouden en onvoldoende kwaliteit hebben geleverd. Ballast Nedam was het daar niet mee eens.

Door de ruzie komt er nu een vertraging van zeven maanden, laat opdrachtgever Gasunie weten. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Vijlbrief dat hij de grote vertraging 'zeer teleurstellend' vindt en het handelen van de bouwbedrijven 'onprofessioneel'.

De stikstoffabriek had eigenlijk al in april 2022 af moeten zijn, maar kreeg met de ene na de andere vertraging te maken. Vanwege de lage vraag naar gas (door de hoge prijzen) is er voorlopig nog geen tekort: de bestaande stikstoffabrieken kunnen nog aan de vraag voldoen.