Nieuws

Bouw VRIJDAG officieel van start

De bouw van het nieuwe pand van VRIJDAG aan de Sint Jansstraat in Groningen is officieel begonnen. Dit werd donderdag 12 september gevierd met een feestelijke ceremonie, waarbij wethouder Mirjam Wijnja, VRIJDAG-directeur Pim Luiten en BAM-directeur John Ottens het startsein gaven. Onder begeleiding van een optreden door cursisten van VRIJDAG werd de aftrap gegeven voor het project. Het nieuwe gebouw zal over twee jaar een thuisbasis worden voor amateurkunsten in de stad.


Leestijd: 1 minuut

Foto: Eric Bos
Foto: Eric Bos

De afgelopen zes maanden zijn oude gebouwen gesloopt, monumentale panden versterkt en is archeologisch onderzoek uitgevoerd. Nu kan de bouw beginnen. Volgens wethouder Wijnja is kunst van grote waarde, en ze benadrukte in haar speech het belang van deze investering in het centrum van Groningen. Pim Luiten bedankte de gemeente voor het moedige besluit om te investeren in een nieuw onderkomen voor de amateurkunst.

Het nieuwe pand zal in de zomer van 2026 in gebruik worden genomen. Naast ruimte voor VRIJDAG, zullen er ook appartementen en commerciële ruimtes komen. De organisatie biedt op het moment cursussen en kunstactiviteiten aan op meerdere locaties in de stad en omliggende dorpen. Het nieuwe gebouw aan de Sint Jansstraat zal de drie bestaande locaties in en rondom de Groningse binnenstad vervangen. Het zal beschikken over onder meer ateliers, studio’s, een theaterzaal en een akoestische zaal, die ook beschikbaar zullen zijn voor amateurvoorstellingen en concerten.

Foto: Eric Bos

Start laatste bouwfase

De start van de bouw van het nieuwe pand markeert het begin van de laatste bouwfase van de oostzijde van de Grote Markt. Met de herontwikkeling van het complete bouwblok tussen de Nieuwe Markt, St. Jansstraat, Schoolstraat en de Popkenstraat, wordt de totale gebiedsontwikkeling rondom de oostzijde van de Grote Markt en het Forum voltooid.