Nieuws

Burgemeester Den Oudsten: “Paar miljard van oliemaatschappijen voor toekomst Groningen”

Peter den Oudsten, die deze week afscheid neemt als burgemeester van Groningen, merkt dat olieconcern Shell haar best doet om mee te werken aan het realiseren van Groningse ambities. Dat is een goed begin, vindt de burgemeester, maar de olieconcerns zouden nog veel meer kunnen doen, en een paar miljard opzij moeten zetten voor enkele grote projecten.


Leestijd: 1 minuut

Oud-burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten,  naar Utrecht
Oud-burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten, naar Utrecht

Dat betoogt burgemeester Den Oudsten afgelopen zaterdag in een afscheidsinterview met het Dagblad van het Noorden. De Oudsten (67), gaat met pensioen, en gaat terug naar zijn geboorteprovincie, Friesland.

In het interview laat Den Oudsten weten met zeer veel plezier burgemeester van Groningen te zijn geweest.

Menselijke maat

Vooral de aardbevingsproblematiek heeft diepe indruk gemaakt. ‘Het oog voor de menselijke kant van de aardbevingen is heel laat op gang gekomen, te laat’, zo zegt hij.

Eerder dit jaar kreeg Den Oudsten kritiek omdat hij dialoog zocht met Shell. “Met de duivel doe je geen zaken”, zo kreeg hij van onder meer de SP te horen. Maar Den Oudsten vindt dat nog steeds een goede beslissing van hem, want hij heeft nu echt de indruk dat Shell ook mee doet.

Shell werkt nop allerlei fronten heel actief mee aan de Groningse ambities om voortrekker te worden op het gebied van waterstoftechnologie en de overstap naar duurzaamheid. Ook werd bekend dat Shell opdracht heeft gegeven aan een onderzoeksbureau om scenario’s uit te werken voor de route naar een nieuwe toekomst van Groningen.

Daar is burgemeester Den Oudsten tevreden mee, maar hij vindt dat nog lang niet genoeg. ‘Ik zeg steeds tegen de oliemaatschappijen: jullie zouden veel meer moeten doen. Help ons nou eens op weg om weer een nieuwe energietoekomst te krijgen, met waterstof en met wind op de Noordzee. Zet een paar miljard euro opzij, om daarmee goede projecten te financieren. Dan laat je zien dat je het serieus neemt om voor Groningen goede dingen te doen voor de lange termijn’, zo zegt hij zaterdag 21 september tegen het Dagblad van het Noorden.