Nieuws

Burgemeester Schuiling: ‘Wat mij wordt verweten, is onterecht'

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen is in beroep gegaan tegen een strafbeschikking van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM heeft Schuiling een boete van 250 euro opgelegd wegens een vermeende schending van de eerbaarheid, na een incident in maart 2024. Een voorbijganger zag de burgemeester in een geparkeerde auto en vermoedde dat hij handelingen verrichtte die niet in de openbare ruimte thuishoren. Volgens de burgemeester had hij buikpijn, en heeft hij een medische verklaring die dat ondersteunt.


Leestijd: 1 minuut

In een verklaring geeft burgemeester Schuiling aan dat er sprake is van een “zeer pijnlijk misverstand”.

Hij legt uit dat hij destijds in zijn auto ernstige buikpijn had, gerelateerd aan een medische aandoening, en dat een poging om deze pijn te verlichten verkeerd is geïnterpreteerd.

“Wat is er gebeurd? In maart 2024 reed ik alleen in mijn auto. Door mijn medische situatie had ik plotseling heftige buikpijn. Een poging die pijn te bestrijden is door een andere weggebruiker opgevat als aanstootgevend. Daar was uiteraard geen sprake van. Dat heb ik aan de politie uitgelegd inclusief een medische verklaring. Tot mijn verbazing heeft het OM toch een boete opgelegd.”

“Wat mij wordt verweten, is onterecht. Ik heb mij hier tegen verzet en ik vecht dit aan bij de rechtbank. Ik heb er alle vertrouwen in dat de rechter deze fout van het OM zal rechtzetten,” aldus Schuiling.”

De burgemeester gaf tevens aan dat de energie die deze beschuldiging hem heeft gekost, een rol heeft gespeeld in zijn beslissing om eerder af te treden als burgemeester van Groningen, hoewel het incident niet de directe aanleiding was voor zijn vertrek.

In afwachting van de behandeling van de zaak bij de rechtbank heeft burgemeester Schuiling aangegeven op dit moment geen verdere uitspraken te doen over het incident.