Nieuws

CDA en CU: extra gasopbrengsten moeten naar Groningen

Als Nederland extra gas uit Groningen moet winnen, om te leveren aan Duitsland, dan moeten de opbrengsten daarvan niet naar de staatskas, maar naar Groningen. Daarvoor pleiten coalitiepartijen CDA en ChristenUnie vandaag in een debat over de gaswinning in de Tweede Kamer. Met het extra geld zou volgens de partijen de schadeafhandeling en versterking van woning in het aardbevingsgebied versneld kunnen worden.


Leestijd: 1 minuut

Jaarstukken provincie 2021: positief resultaat van 21,7 miljoen euro
Jaarstukken provincie 2021: positief resultaat van 21,7 miljoen euro

Het plan is om de gaswinning in Groningen af te bouwen om in 2023 te gaskraan helemaal dicht te draaien, maar in januari waarschuwde minister Blok van Economische Zaken dat er voor 2022 mogelijk toch twee keer zoveel gas uit Groningen moet worden gewonnen dan eerder gedacht. Dat heeft te maken met een contract waardoor we verplicht zijn gas te leveren voor Duitse huishoudens. Duitsland komt dit gasjaar 1,1 miljard kuub gas tekort.

Het kabinet kijkt naar mogelijkheden om de extra gaswinning toch te vermijden, maar de kans is groot dat er dit jaar toch extra gas uit Groningen wordt gehaald. “Wat extra binnenkomt, moet 1-op-1 extra naar Groningen”, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. "De belofte was minder gas. Het nieuwe kabinet maakt dus een valse start met de Groningers."