Nieuws

CDA pleit voor doorgaan stille tocht: "Antisemitisme is niet weg"

Jalt de Haan, fractievoorzitter CDA Groningen, hoopt dat de stille tocht voorafgaand aan de Kristallnachtherdenking in de Folkingestraat Synagoge toch door kan gaan. “We moeten ons als politiek inzetten voor een veilig verloop van de stille tocht.”


Leestijd: 1 minuut

Eerder deze week maakte de organisatie bekend dat de tocht dit jaar niet doorgaat: “Het Comité wil niet het risico lopen dat iemand de stille tocht verwart met een demonstratie rondom de huidige situatie in het Midden-Oosten.”

“Het blijft natuurlijk aan de organisatie om te beslissen of de toch doorgaat,” zegt De Haan. “Dat is niet aan de politiek, maar ik denk dat we er als politiek wel voor moeten zorgen dat dit soort initiatieven op een veilige manier kunnen plaatsvinden. Ik hoop dan ook dat de burgermeester mee wil helpen om dit mogelijk te maken.”

Volgens De Haan is het belangrijk om juist in deze tijd stil te staan bij de Kristallnacht. “Antisemitisme is niet weg. En wat er vroeger met de Joden is gebeurd, mag nooit meer gebeuren. Zeker nu de oudere generatie sterft, is het belangrijk dat we de verhalen blijven vertellen.”

Het laatste wat De Haan vanuit de organisatie van de tocht heeft gehoord, is dat de streep door de tocht nog niet helemaal definitief is. “Dat geeft me toch wel hoop. De stille tocht is op 5 november, dus ik denk dat er genoeg tijd is om de komende weken te regelen dat de tocht op een veilige manier door kan gaan.”