Nieuws

CDA: 'Rust laadpalen uit met defibrillators'

De Groningse gemeenteraadsfractie van het CDA wil laadpalen uitrusten met defibrillators.


Leestijd: 1 minuut

Ommelander Ziekenhuis houdt megatest onder medewerkers en patiënten: 17 besmettingen
Ommelander Ziekenhuis houdt megatest onder medewerkers en patiënten: 17 besmettingen

Hoewel er steeds meer AED’s in de stad te vinden zijn, zijn ze niet altijd allemaal beschikbaar, bijvoorbeeld omdat ze in gebouwen hangen die ’s avonds gesloten zijn, zegt het CDA. Door de defibrillators te koppelen aan laadpalen, komen er meer van deze levensreddende apparaten beschikbaar in de openbare ruimte.

Het idee is afkomstig van City AED, die in 2018 de eerste laadpaal in Delft heeft uitgerust met een defibrillator. CDA-raadslid Herman Pieter Ubbens: 'Met AED's kunnen levens gered worden. Daarvoor is het wel belangrijk dat deze ten alle tijden toegankelijk zijn in de openbare ruimte. De combinatie met een laadpaal zou daarvoor de oplossing kunnen zijn.'

De AED's die er in Groningen beschikbaar zijn, hangen vaak in kantoren en winkels. Deze zijn niet altijd bereikbaar. Laadpalen zijn altijd open en hebben de elektriciteit om de accu van de defibrillator te vullen. Daarom zijn deze laadpalen volgens de fractie een geschikte locatie voor een AED. 'De komende jaren komen er steeds meer laadpalen bij. Deze combinatie is een efficiënte manier om meer AED's over de stad te verspreiden en de AED-dichtheid te verhogen', aldus Ubbens.

In de commissievergadering van 8 januari bespreekt de gemeenteraad de nieuwe visie van de laadinfrastructuur.