Nieuws

'Chinees zonder papieren’ Chun Yan start - legaal - eigen restaurant

Chun Sheng Yan, die eerst in Groningen en later in heel Nederland bekendheid kreeg als de ‘Chinees zonder papieren’, is nu geheel legaal een eigen eetzaak begonnen. Sinds gisteren is zijn bedrijf, onder de naam “Chun Kookt” geopend in het Albert Heijn filiaal aan de Rijksweg in de wijk Oosterhoogebrug. Burgemeester Koen Schuiling ging gisteren op bezoek bij Chun Yan (Foto boven: gemeente Groningen).


Leestijd: 1 minuut

'Chinees zonder papieren’ Chun Yan start  - legaal - eigen restaurant
'Chinees zonder papieren’ Chun Yan start - legaal - eigen restaurant

Sinds gisteren lacht de toekomst Chun Yan weer tegemoet.

Chun Yan werd als kind ontvoerd in China en kwam via mensenhandel naar Nederland. Omdat hij geen identiteitspapieren had was het bijna onmogelijk voor hem om verblijfspapieren te krijgen.

Maar gelukkig waren er in Groningen mensen die zich zijn lot aantrokken. Zij kwamen voor hem in actie, en kregen op de achtergrond ook steun van burgemeester Koen Schuiling. Daardoor lukte het uiteindelijk toch om een verblijfsvergunning te krijgen, en zo kon hij dan ook zijn eigen bedrijf starten.

Bijzondere formule

In de hal van de Albert Heijn aan de Rijksweg 16, biedt Chun Sheng Yan onder andere een Chinese maaltijdservice aan. Men kan er terecht voor kleine hapjes of afhaalmaaltijden. Om voedselverspilling tegen te gaan, gebruikt Chun verse, maar beschadigde producten van de Albert Heijn.

De vestiging van Albert Heijn is eigendom van de familie Van der Heide. Burgemeester Schuiling complimenteerde de familie Van der Heide met het feit dat ze de startende ondernemer Chun een handje helpen.

Volgens de burgemeester zet de huidige generatie van de familie Van der Heide daarmee de traditie voort van vader Frits van der Heide (75), die het filiaal startte en die tijdens zijn periode als eigenaar blijk gaf van grote sociale betrokkenheid als ondernemer.