Nieuws

Code zwart dreigt, volgens ic-hoofd UMCG

Volgens Peter van der Voort, hoofd van de ic-afdeling van het UMCG, zijn we feitelijk al in de eerste fase (3a) van ‘code zwart’ beland. Dat zei hij gisteravond bij Beau. In het UMCG moet nu al strenger op basis van medische criteria worden geselecteerd of een patiënt wel of niet op de ic moet worden opgenomen.


Leestijd: 1 minuut

UMCG wil beginnen met ‘inhaalzorg’ nu ic-opnames dalen
UMCG wil beginnen met ‘inhaalzorg’ nu ic-opnames dalen

Van der Voort zegt dat zijn intensivisten nu strengere keuzes en afwegingen maken dan gebruikelijk over de vraag wie wel of niet op de ic wordt opgenomen. “Je merkt nu al dat het kwartje naar ‘niet opnemen op de ic’ al wat eerder die kant op valt. Er zijn patiënten die je normaal het voordeel van de twijfel geeft, maar waarbij je er nu voor kiest om het niet te proberen”, stelt hij. Volgens hem geldt die situatie niet alleen in Groningen, maar in het hele land. 

Van der Voort wijst naar het huidige aantal van 605 Covid-patiënten dat op de ic ligt, meer dan de helft van alle ic-bedden. “Dat betekent dat er gewoon onvoldoende plaats is voor andere patiënten die onze zorg nodig hebben.” Volgens hem is de situatie ernstiger dan minister Hugo De Jonge en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers zeggen dat we nog naar 1500 bedden toe kunnen en dat er tot die tijd niks aan de hand is, maar dat is niet de praktijk. De praktijk is dat we nu al strenger selecteren en feitelijk al in code zwart zitten.”