Nieuws

Comité Vrouwenstrijd Groningen organiseert mars tegen geweld tegen vrouwen

Comité Vrouwenstrijd Groningen organiseert een mars om aandacht te vragen voor het thema geweld tegen vrouwen. Aanstaande donderdag 25 november – de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen – gaan ze om 18:00 de Vismarkt op. Het comité eist onder andere dat wettelijk gezien alle onvrijwillige seks als verkrachting gezien moet worden.


Leestijd: 1 minuut

Comité Vrouwenstrijd Groningen organiseert mars tegen geweld tegen vrouwen
Comité Vrouwenstrijd Groningen organiseert mars tegen geweld tegen vrouwen

Comité-woordvoerder Tika: “We zien in Nederland nog steeds dat 45 procent van alle vrouwen te maken krijgt met fysiek of seksueel geweld. Dit kan online zijn of door nageschreeuwd te worden op straat of in het ergste geval in de vorm van aanranding en verkrachting. Op deze dag kaarten we in Groningen aan dat deze problemen zich niet alleen in verre landen afspelen maar ook in ons land, in onze provincie en onze stad.”

Volgens het CBS zijn er jaarlijks 100.000 slachtoffers van aanranding. Deze cijfers zijn exclusief andere vormen van seksuele intimidatie zoals ongewenste aanrakingen. 90 procent van deze slachtoffers is vrouw. Eén op de tien vrouwen is ooit in haar leven verkracht. Transvrouwen hebben een overlijdensrisico van drie keer zo hoog als die van cisvrouwen, mede door femicide en zelfdoding. 

Naast de eis dat wettelijk gezien alle onvrijwillige seks als verkrachting gezien moet worden, eist het comité ook dat femicide als haatmisdrijf moet worden berecht. Daarnaast willen ze dat de financiële positie van vrouwen verbeterd moet worden door kinderopvang gratis te maken, het minimumloon te verhogen naar 14 euro en betaalbare huisvesting voor iedereen te realiseren.