Nieuws

Commentaar: Acties om sámen door deze crisis te komen: ook dát is Groningen

Het openbare leven is ook in Groningen grotendeels stil komen te liggen. En dat betekent dat de meesten zich houden aan de door het kabinet afgekondigde maatregelen. We moeten zo ver mogelijk uit de buurt van elkaar blijven. Maar we moeten ook voorkomen dat mensen (ouderen) al te zeer in een isolement komen en daardoor vereenzamen. Het is indrukwekkend om te zien dat er veel initiatieven in Groningen ontstaan om dat te voorkomen. Er zijn acties van individuen, maar ook van grotere en kleinere organisaties.


Leestijd: 2 minuten

Klanten Voedselbank Groningen ontvangen kerstcadeau van gedoneerde energietoeslag
Klanten Voedselbank Groningen ontvangen kerstcadeau van gedoneerde energietoeslag

Een geweldig voorbeeld daarvan is een actie: ‘Heel Groningen belt’. Dat is een actie van de Stichting Stadshelden om jongeren tijdens de corona crisis af en toe te laten bellen met ouderen. Door af en toe te bellen met ouderen moet vereenzaming worden voorkomen. Initiatiefnemer is Evert Sulman. Hij liet vanmorgen aan het Dagblad van het Noorden weten dat zich zaterdagmiddag al 320 mensen hadden aangemeld. Meer informatie over deze actie is te vinden op de Facebookpagina van Stadshelden.

‘Is er nog iemand die hulp nodig heeft in Groningen met bijvoorbeeld boodschappen doen of oppassen? Ik ben in bezit van rijbewijs B en auto’, zo meldt een mevrouw op Twitter.

Grote lof verdienen ook de medewerkers van de Voedselbank. Die lieten dit weekend een noodkreet horen omdat door de hamsterpraktijken de Voedselbank veel minder spullen krijgt van de supermarkten. De Voedselbank is een belangrijke voorziening in een stad waar zo’n vijfduizend kinderen opgroeien in armoede.  Wie wil kan de Voedselbank op verschillende manieren helpen. Bijvoorbeeld door een donatie  te doen in geld, door levensmiddelen  te doneren of door vrijwilliger  te worden in uw vrije tijd.

Gelukkig is er ook het Rode Kruis. Het Rode Kruis begint deze maandag met een hulplijn voor mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten in verband met het coronavirus. Wie hulp kan gebruiken, kan vanaf 09.00 uur het nummer 070-4455888 bellen.

Horecaondernemers en culturele instellingen in heel Nederland vrezen met grote vrezen voor hun inkomen door het coronavirus, zo meldt OOGTV.  Zelfstandig, cultureel ondernemers in Groningen hebben daarom de handen ineen geslagen en gaan vanaf vanmiddag een live-stream met artiesten, DJ’s en interviews uitzenden vanuit EM2 onder de naam “Streaming Festival.”

Een ander initiatief was de actie: ‘Oppasassistenten gezocht’. Daarin worden studenten gezocht om op te passen op kinderen van hulpverleners die moeten werken. Deze actie was al georganiseerd toen nog niet bekend was dat scholen en opvangcentra open blijven voor kinderen van ouders met voor de economie momenteel vitale beroepen.

Veel meer aanbiedingen voor hulp zijn te vinden op Twitter: #Coronahulp groningen.

En zo zijn er dus velen die zich van hun beste kant laten zien. Wij mensen zijn sociale wezens en bijna iedereen heeft, behalve aan eten en drinken, ook behoefte aan sociale contacten. En misschien aan hulp. “Dit raakt ons allemaal”, zei minister Bruno Bruins (medische zorg) gistermiddag op een persconferentie. “Daarom deze boodschap: Nederlanders, let een beetje op elkaar.”

In Groningen lijken velen daar al een begin mee te hebben gemaakt, en dat is in deze moeilijke tijden toch een zeer hoopvolle en hartverwarmende constatering.

Foto: Stadshelden - Facebook
Foto: Stadshelden – Facebook