Nieuws

Commentaar | BBB in provincie Groningen pakt enorme winst, maar combinatie PvdA/GroenLinks blijft groot

Ook in de provincie Groningen heeft BBB een grootse entree gemaakt bij de Provinciale Statenverkiezingen van gisteren, woensdag 15 maart. De BBB werd meteen de grootste, en haalde 23,6 % van de stemmen. Tweede en derde werden GroenLinks en PvdA. Maar wanneer deze partijen, net als landelijk, één blok vormen, zou de combinatie GroenLinks/PvdA nog steeds een aanzienlijke politieke groep zijn in Provinciale Staten aan het Martinikerkhof.


Leestijd: 1 minuut

Commentaar
Commentaar

Haalde BBB dus 23,6 % van de stemmen gisteren, de PvdA werd volgens voorlopige cijfers tweede met 10 %, en GroenLinks kreeg 9,6 procent van de stemmen. Zou je de percentages van GroenLinks en PvdA optellen, dan kom je op bijna twintig procent, en dat is samen de tweede groep.

D66 kreeg in de provincie Groningen 5,5 % van de stemmen, en de Partij voor de Dieren haalde 2,9 %. De VVD haalde 5,7 %, en nieuwkomer VOLT 3,8 %. Het CDA haalde 4,1 %.

BBB in Groningen geen alleenheerser

Als je puur naar de cijfers kijkt, dan mag de entree van BBB dan zeer indrukwekkend genoemd worden, maar de partijen die meer nadruk legden op het milieu hebben samen bij elkaar opgeteld nog steeds een meerderheid in Provinciale Staten van Groningen.

Volgens de voorlopige uitslagen haalt BBB twaalf van 43 zetels. Maar GroenLinks (5), PvdA (5), D66 (2), PvdD (2), VVD (2), Volt (1), Groninger Belang (3) en ChristenUnie (3) samen hebben althans een meerderheid van 23 van de 43 zetels, dus het is niet zo dat BBB in Groningen het straks helemáal voor het zeggen heeft, want – puur theoretisch en op basis van de cijfers – is er in de provincie Groningen ook een college te vormen zonder de BBB. Al zal het wel lastig worden zo'n grote coalitie te smeden.

Dat neemt niet weg dat BBB de grootste is, en deze partij zal dus straks het voortouw moeten nemen bij de vorming van een nieuw college. Maar bij die onderhandelingen zullen die andere partijen zeker in hun achterhoofd hebben dat zij zeker eisen zullen kunnen stellen aan die samenwerking.

(Foto: Provinciehuis Groningen – Wikipedia).