Nieuws

Commentaar: De winst van D66 en de Groningse economie

Het verkiezingsprogramma van D66 kun je samenvatten in drie woorden: “onderwijs, onderwijs en onderwijs”. Althans: zo vatte lijsttrekker Sigrid Kaag voorafgaande aan de Tweede Kamerverkiezingen het vele pagina’s tellende verkiezingsprogramma van haar partij in drie woorden samen. Of liever gezegd: in één woord. En laat onderwijs nu juist zo'n beetje hét verdienmodel zijn voor de Groningse economie.>>


Leestijd: 2 minuten

Campus Community Fund: eerste 60 miljoen al geïnvesteerd
Campus Community Fund: eerste 60 miljoen al geïnvesteerd

Helemaal los gezien van de vraag of je nu wel of geen D66 stemmer bent, en wel of geen progressieve liberaal: je kunt nuchter vaststellen dat Groningen een onderwijsstad van ongekende omvang is. Momenteel studeren er tussen de 55.000 en 60.000 studenten in de stad Groningen. Daarvan de helft aan de Hanzehogeschool en de andere helft aan de RUG. Daar komen uiteraard ook nog de studenten bij van het MBO aan Noorderpoort en Alfacollege.

Eén van de zaken die waarschijnlijk zullen veranderen wanneer D66 opnieuw in de regering komt, en nu met meer invloed, is dat de studiebeurs terug zal komen, en dat is belangrijk, ook voor de koopkracht van studenten die hun geld zullen uitgeven in Groningen, aan levensonderhoud, kamerhuur, horeca, boeken en uitgaan.

Maar dat Groningen een onderwijsstad is, is niet alleen in directe zin belangrijk voor de economie vanwege de bestedingen door de studenten: vooral ook, en steeds meer, in indirecte zin. Want Groningen ontwikkelt zich ook steeds meer tot kennisstad. Er zijn tal van onderzoekers die hier interessante zaken uitvinden, die steeds vaker ook in productie worden gebracht, en dat leidt tot nieuwe bedrijvigheid. De ontwikkeling van Groningen tot tweede internetstad van Nederland (na Amsterdam), zou nooit zo hard zijn gegaan zonder de slimme studenten aan RUG, Hanze en Noorderpoort.

Met name op het gebied van gezondheid en energie worden er veel nieuwe bedrijven opgezet op de Zernike Campus of nabij het Academisch Ziekenhuis.

En dan is er ook nog het nieuwe paradepaardje van de Groningse economie: waterstof. Vanuit onder meer Gasunie en de New Energy Coalition zijn er tal van initiatieven rond waterstof in Groningen en Noord-Nederland.

En wat lezen wij in het programma van D66 over waterstof? “Er liggen grote kansen voor Nederland om een spil te worden in de Europese handel in waterstof. We hebben de opslagcapaciteit bij Rotterdam en Amsterdam, zeehavens als internationaal logistiek knooppunt en een uitgebreid gasnetwerk. Groningen was, is en blijft de energieregio van West-Europa. We willen de koploper worden in de productie en handel van schone brandstoffen met een ‘Nederlandse waterstofrotonde’. We maken Nederland zo groen dat we eraan gaan verdienen.”

Groningen wordt dus al in één adem genoemd met Amsterdam en Rotterdam.

Niet veel mensen in Groningen en de rest van Nederland realiseren het zich misschien, maar er gebeuren zeer veel veelbelovende dingen in de Groningse economie. De stad kan zich verder ontwikkelen tot een échte kennisstad van landelijke, en misschien wel Europese betekenis. Al die ontwikkelingen zijn al tientallen jaren geleden voorzichtig in gang gezet, en beginnen nu te leiden tot vruchten aan de boom.

Dat zou allemaal zonder D66 mogelijk ook wel zijn gelukt. Maar dat deze partij, die thema’s kiest die voor de Groningse economie zo belangrijk en veelbelovend zijn, een van de winnaars is van deze verkiezingen, zou je echt wel goed nieuws kunnen noemen.

Of, op z’n Gronings uiteraard: ’t kon minder.