Nieuws

Commentaar: Inzet Groningse gasvoorraad voor Europa moet wél bespreekbaar zijn

Wat bijna geen mens voor mogelijk hield is nu dan tóch werkelijkheid geworden: een dictator in Rusland valt een aan Europa grenzend land binnen. In Oekraïne is een strijd op leven en dood aan de gang, en wij moeten machteloos toezien.


Leestijd: 2 minuten

Commentaar: Inzet Groningse gasvoorraad voor Europa moet wél bespreekbaar zijn
Commentaar: Inzet Groningse gasvoorraad voor Europa moet wél bespreekbaar zijn

Eén van de redenen dat Poetin denkt dat hij de machtigste man op aarde is, is dat hij financieel ruime armslag heeft. En dat is te danken aan het Russische gas.

Eén van de weinige mogelijkheden om in economisch opzicht wat terug te doen is te zorgen dat wij in Europa geen Russisch gas meer afnemen, in elk geval zo min mogelijk.

Dat betekent dat we ons aardgas elders vandaan moeten halen. Welnu: in Groningen zijn ook nog gasreserves. Ooit had Groningen een van de grootste gasvelden ter wereld met 2740 miljard kubieke meter aardgas. Daarvan is zo’n tachtig procent gewonnen. Er zou nu nog zijn 500 miljard kubieke meter resteren.

Minister Rob Jetten liet deze week weten dat de oorlog in Oekraïne ‘geen aanleiding geeft om de gaskraan in Groningen verder open te draaien. Alleen als “aller-, allerlaatste redmiddel”.

Het is mooi dat de minister zo voorzichtig is, en de Groningse bevolking wil behoeden voor verdere ellende.

Maar nood breekt weet. Andere Europese landen helpen om Nederland, en Groningen, te beschermen tegen het monster uit Moskou. Als wij in Groningen dan ook een beetje kunnen helpen om die andere landen, waaronder Duitsland, van hun afhankelijkheid van Poetin af te helpen, dan moet dat maar.

Groningers vóor

Opmerkelijk is dat uit een landelijke enquête bleek dat er geen meerderheid is onder Nederlanders om weer meer Gronings gas in te zetten: slechts 38 procent was daar voor. Maar uit een enquête van RTV Noord van vrijdag blijkt notabene dat veel Groningers het wél bespreekbaar vinden om de gaskraan weer opener te zetten nu de gasprijzen zo stijgen. Zeventig procent van deelnemers aan een enquete vond dat wel bespreekbaar.

Als veel Groningers het wel bespreekbaar vinden om de gaskraan weer open te zetten nu de gasprijs zo stijgt, zullen velen het vast ook wel goed vinden wanneer we het althans bespreekbaar maken om ook wat van het resterende Groningse gas in te zetten om Europa en Oekraïne te helpen.

In 1945 werd Groningen bevrijd door buitenlandse troepen: op 11 april van dat jaar waren het Canadezen, Belgen én Polen die de provincie Groningen bevrijdden. Wanneer nu, vijfenzeventig jaar later, een beroep op Groningen wordt gedaan, dan moet dat voor ons in elk geval bespreekbaar zijn.