Nieuws

Commentaar: Vlag uit voor de nieuwe Grote Markt! Maar...

De vernieuwing van de Grote Markt is nagenoeg klaar. De oostwand is volledig veranderd met een nieuw pand voor Vindicat, het nieuwe Market Hotel, de Naberstraat als verbinding naar de Nieuwe Markt, en met Merckt. Op de markt liggen rode stenen en auto’s en bussen zijn verdwenen. En als klap op de vuurpijl staan er ruim twintig bomen voor de oostzijde. Het resultaat is prachtig. Groningen heeft nu een van de mooiste stadspleinen van Nederland. Terecht dus dat Groningen morgen feest viert.


Leestijd: 2 minuten

Opmerkelijk is overigens wel dat toen begin jaren negentig bekend werd dat de gemeente Groningen de Grote Markt wilde aanpakken, er helemaal niemand was die zal hebben vermoed dat het plein er dertig jaar later uitziet zoals het er nu bij ligt.

Want toen indertijd op een persconferentie werd gemeld dat er plannen werden gemaakt om de Grote Markt op te knappen was de reactie van velen: ‘Wat goed! Het wordt tijd dat die Grote Markt-noordzijde, de kant van V&D, wordt aangepakt, want zo mooi zijn die gevels niet. Daar kunnen ze iets heel moois voor terugplaatsen!’. Nu, dertig jaar later is er veel ingrijpend veranderd, behalve de façade van de Grote Markt Noordzijde…

We zijn het al bijna vergeten, maar in 2001 waren er zelfs plannen gemaakt door architect Jo Coenen voor een volledig Nieuwe Noordzijde voor de Grote Markt. Daaronder zou een grote parkeergarage komen. Maar in februari 2001 werd dit plan in een referendum verworpen.

Sindsdien hebben de werkzaamheden zich geconcentreerd op de Grote Markt oostzijde. Al is aan de noordzijde wel het pand van ABNAMRO opgeknapt, en het pand van V&D heeft een prachtige nieuwe invulling gekregen met Het Groot Handelshuis.

De oostzijde is dus wel veranderd. En vooral het Market Hotel is prachtig, want het is het enige nieuwe gebouw dat refereert aan oude Groningse / Hollandse architectuur. Dat was overigens een uitdrukkelijke wens van de gemeenteraad, die een motie daarover aanvaardde. Want de Raad was wel uitgekeken op de kille modernistische jaren zestig architectuur.

De panden van Vindicat en Merckt zijn echter niet de plaatjes geworden waarop je had kunnen hopen. Al blijft ook dat uiteindelijk kwestie van smaak, en gaat het ook om de invulling. Maar de Naberstraat is een grote aanwinst, en zeer zeker ook de Nieuwe Markt rond het Forum.

Maar Groningen is er nog lang niet. Nieuwe uitdagingen liggen op de stad te wachten, en nieuwe thema’s zijn belangrijk geworden, zoals verduurzaming en vergroening. Ook moeten we oppassen dat Groningen, mede dankzij de ondernemers, vitaal, energiek en levendig blijft, en geen openluchtmuseum wordt.

Ook de oudere wijken hebben straks aandacht nodig, er moeten nieuwe woningen worden gebouwd, en Stationsgebied, Suikerzijde en een nieuwe Oosterpoort worden belangrijke onderwerpen.

Het zal daarbij ook aan jongere generaties zijn om die uitdagingen op te pakken, en met lef, liefde en bezieling te werken aan een prachtige stad in het Noorden.

Waar die lef en passie toe kunnen leiden, dat kunnen zij zien aan de Grote Markt, dat voor hen dan een bron van inspiratie kan zijn voor hoe je Groningen met allure, en door wat grootser te denken, verder kunt brengen.

(Hans de Preter)