Nieuws

Commentaar: Walgelijke leuze is aanval op héle Groningse samenleving

Groningen is vanmorgen wakker geworden met het nieuws dat op de schutting van een woning in Westerwijtwerd met grote letters een anti-semitische leus is geklad. Het is voor zover bekend een van de eerste keren in Groningen dat zoiets walgelijks is gebeurd. We kennen allemaal foto’s uit het Duitsland van de jaren dertig, van antisemitische leuzen op winkels of huizen van Joodse bewoners. Dat dit ooit in Groningen zou kunnen gebeuren komt als een grote schok. De leuze is namelijk niet alleen gruwelijk voor de bewoners om wie het gaat, maar ook voor de rest van de Groningers. Het is een regelrechte aanslag op onze samenleving.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Westerwijtwerd/Ontdek Groningen
Foto | Westerwijtwerd/Ontdek Groningen

Het gaat om een leuze op de schutting van de woning van Itamar Kool in Westerwijtwerd. Daarop heeft een lafaard vorige week in het holst van de nacht de woorden ‘NAM Jeude’ gekalkt. Deze leuze verwijst kennelijk naar het feit dat iemand jaloers is op het feit dat het huis van Itamar Kool is opgeknapt met geld voor de aardbevingsschade. En het verwijst ook naar het feit dat filmmaker Itamar Kool een Joodse achtergrond heeft.

Er loopt in Groningen een lafbek rond die alleen midden in de nacht zoiets op de schutting van de eigenaar van een woning durft te kalken. Er moeten mensen zijn in de omgeving van deze gestoorde die mogelijk weten dat die persoon het heeft gedaan. Hopelijk gaan ze snel naar de politie om hem aan te geven.

Deze leuze, en de aanval op Itamar, zijn een aanval op Groningen en een aanval op datgene waar we allemaal voor staan. Het is goed dat de burgemeester heeft aangekondigd dat hij op bezoek gaat bij Itamar. Maar dat gebeurt pas woensdag, en dat is echt veel te laat.

We moeten meteen duidelijk maken dat wij in Groningen, net als in de rest van Nederland, dit soort leuzen niet tolereren. Hopelijk voelt Itamar dat hij en zijn vrouw er niet alleen staan: we moeten symbolisch allemaal om hem heen gaan staan. Want echt, Itamar: deze verachtelijke leuze van gespuis is niet alleen op jou gericht, maar is een regelrechte aanval op alle overige Groningers en Nederlanders en op de samenleving die we hier hebben opgebouwd.