Nieuws

Coronabesmettingen in stad stijgen flink: van 2 naar 62 in een week

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de gemeente Groningen is in een week flink gestegen. Vorige week zondag (27 juni) noteerde het RIVM maar twee nieuwe besmettingen. Gisteren, op zondag 4 juli, eindigde de teller op 62 besmettingen in één etmaal.


Leestijd: 1 minuut

Coronabesmettingen in stad stijgen flink: van 2 naar 62 in een week
Coronabesmettingen in stad stijgen flink: van 2 naar 62 in een week

De gemeente Groningen is tevens dé coronabrandhaard van de provincie. In de afgelopen maanden waren de besmettingscijfers behoorlijk verdeeld over heel Groningen. De meeste besmettingen vinden nu plaats in de gemeente Groningen. Zo noteerde het RIVM op zondag 67 besmettingen in de hele provincie, waarvan dus 62 in de gemeente Groningen. 

Aandeel deltavariant
Volgens het GISAID, een wereldwijd studiecentrum dat virusvarianten in kaart brengt, gaat het in Groningen in 38 procent van de gevallen om de deltavariant. Deze variant, voorheen bekend als de Indiase variant, zou besmettelijker zijn dan bijvoorbeeld de Britse variant. 

Beter zichtbaar?
Het is nog niet helemaal bekend waardoor de besmettingen zo fors stijgen. Dat kan te maken hebben met de versoepelingen van de coronamaatregelen en de steeds dominanter wordende delta-variant. Een mogelijke verklaring is ook dat er meer positieve gevallen aan het licht komen vanwege het ‘testen voor toegang’. Volgens sommige specialisten wordt het aantal werkelijke besmettingen, dat er altijd al was, daardoor beter zichtbaar. Hoe meer je test, hoe meer besmettingen aan het licht komen. 

Ook in de rest van het land stijgen de aantallen
Ook in de rest van het land stijgen de aantallen coronabesmettingen. Zondag werden er 1239 nieuwe besmettingen genoteerd en dat waren er 104 meer dan een dag eerder. Een week eerder, op zondag 27 juni, ging het nog maar om 504 besmettingen. In de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 843 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 36 procent meer dan de week daarvoor.

In de landelijke cijfers zou vooral duidelijk zijn dat vooral jongeren besmet raken. De besmettingen komen vooral voor in de leeftijdsgroep tussen 10 en 29 jaar oud, met een piek bij de mensen tussen de 20 en 29 jaar. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijft ook laag.