Nieuws

Creatievelingen brengen samen met NNO een ode aan Groningen in prachtige videoclip

Een ode aan Groningen. In een prachtige video met beelden van onze stad op een gedicht van woordkunstenaar Myron Hamming en muziek van het Noord Nederlands Orkest. Een aantal creatieve partijen heeft de krachten gebundeld om een lofzang over en aan Groningen te maken en om de Stadjers een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijd. Eindresultaat: een korte video waar elke Grunneger op z’n minst kippenvel van krijgt. Is dat onze stad?


Leestijd: 2 minuten

Creatievelingen brengen samen met NNO een ode aan Groningen in prachtige videoclip
Creatievelingen brengen samen met NNO een ode aan Groningen in prachtige videoclip

In de ijzige kou danst Amarise Jazbek door de straten van Groningen. Naast haar loopt de jonge Groningse dichter Myron Hamming. Hij wil stadsdichter worden en daar voert hij al een tijdje campagne voor. Zijn officiele sollicitatie is nu een prachtige video. 

En het maken van die video werd een groot project. Zelf omschrijft hij het inmiddels als een soort liefdesbrief of een ode aan de Groningers. Het plan werd zo mooi, dat ook het Noord Nederlands Orkest besloot om mee te werken. De video is geschoten door videoduo Huib Berends en Ernstjan van Dam van The Brandwagon, dat zich toelegt op high end fotografie en video. Ook fotograaf Mariska de Groot, Aliud Records, Studio MON en dus balletdanseres Amarise werkten mee. 

“Ha, ja. Dit was inderdaad niet helemaal de bedoeling. Maar het is zo tof geworden”, zegt Hamming lachend in het Dagblad van het Noorden. “Ik raakte met Ernstjan en Huib, twee ontzettend creatieve filmmakers, in gesprek en opeens was ik allemaal organisaties aan het vragen wat hun wens is voor Groningen. Dat is wat we in deze video hebben verwerkt: onze liefde voor onze stad.”

‘Dit is echt een project uit liefde’
Tijdens de video zien we hoe Myron Hamming zijn boodschap aan de stad als sollicitatie inlevert. Hij begint vanuit z'n huis en alle mooie plekken in de stad komen in de video voorbij. Van het Stadsbalkon, de Martinitoren tot het dak van het Forum en de stationshal. Op verschillende plekken zie je muzikanten, Myron Hamming en de danseres. 

Door corona ligt de creatieve sector op z’n gat. “Veel van onze klussen gaan niet door”, zegt Hamming in het Dagblad. “Met de video willen we eigenlijk iedereen een hart onder de riem steken en elkaar oppeppen. Het komt goed. Iedereen heeft er belangeloos aan meegewerkt. Dit is echt een project uit liefde.”

De Stadjers opvrolijken
Toen de video gemaakt werd, was er nog geen sprake van een lockdown. De geplande release bleek echter vlak na de nieuwe strenge maatregelen. De makers zien het nu ook als een steuntje in de rug van elke Groninger. Ze hopen dat het de Stadjers opvrolijkt en dat men ziet hoe mooi de stad – ook in alle rust en stilte – nog is. 

Uiteindelijk hoopt Myron Hamming dat hij Renée Luth mag opvolgen als Stadsdichter. Een professionele jury zal zich daar over gaan buigen. En daarbij zal de video ze niet onberoerd laten.