Nieuws

Crisisnoodopvang Heerenveen moet Ter Apel helpen ontlasten

Het is de Veiligheidsregio Groningen woensdagavond gelukt om een crisisnoodopvang te vinden voor asielzoekers bij aanmeldcentrum Ter Apel. De noodopvang komt in Heerenveen en Amsterdam.


Leestijd: 1 minuut

Dat schrijft Dagblad van het Noorden. Woensdagavond werden honderd asielzoekers van Ter Apel naar Heerenveen gebracht met busjes van het Rode Kruis. De precieze plek waar de asielzoekers worden opgevangen wordt door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) nog niet bekendgemaakt, maar het gaat waarschijnlijk om sporthallen.

De crisisnoodopvang is bedoeld voor een aantal dagen. “We willen niet dat mensen wekenlang op een veldbedje in een sporthal slapen”, zegt Hans Coenraads van de Veiligheidsregio Groningen (VRG) tegen Dagblad

Het kabinet vroeg eerder op woensdag aan de VRG om crisisnoodopvang te regelen voor 200 mensen in het bomvolle aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van dinsdag op woensdag hebben asielzoekers in wachtruimtes in het centrum overnacht omdat er binnen geen plek meer was.  

Volgens burgemeester Jaap Velema van Westerwolde zijn er nu de komende dagen voldoende plekken beschikbaar voor nachtopvang. Woensdagmorgen riep hij de Tweede Kamer en de staatssecretaris op om zo snel mogelijk iets te doen tegen de onmenselijke toestanden in Ter Apel.

Het Rode Kruis heeft woensdagavond in overleg met de gemeente tenten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel geplaatst om asielzoekers te kunnen voorzien van eten en drinken. In de tent mogen van de gemeente geen vluchtelingen slapen. Het Rode Kruis heeft aangegeven klaar te staan om meer mensen naar noodopvanglocaties te brengen.