Nieuws

D66 stelt vragen over toename drugscriminaliteit Groningen

De fractie van D66 in Groningen maakt zich zorgen over de toegenomen drugscriminaliteit en stelt hierover vragen aan het college. De vragen gaan niet alleen over de stand van zaken, maar ook over het kijken vanuit ‘andere invalshoeken’ naar de aanpak van drugscriminaliteit, zoals het reguleren en het decriminaliseren van bepaalde soorten drugs.


Leestijd: 1 minuut

Aanleiding voor de vragen is de recente aanval op schoonheidssalon Moï Beauty aan de Herestraat. Op 12 juli vond hier een explosie plaats en na onderzoek van de politie bleek dit gelinkt te zijn aan het criminele circuit. De aanslag is de zoveelste in een reeks geweldsincidenten in Groningen naar aanleiding van conflicten tussen drugsbendes.

“Het repressieve beleid (War on Drugs) heeft alleen geleid tot een geweldspiraal en verdere ondermijning van onze samenleving en ondertussen blijft het verdienmodel van criminelen in stand”, zegt raadslid Maria Martinez Doubiani.

Dit vraagt volgens de partij om een andere invalshoek omtrent de dialoog over de aanpak van drugscriminaliteit, waarin het kan gaan over regulering en decriminalisering van MDMA, XTC en Cannabis met de volksgezondheid, veiligheid en het milieu voorop.

Landelijk is D66 voor een meer gereguleerde drugsmarkt om het op die manier uit de criminaliteit te halen. In de vragen haalt Martinez Doubiani ook het voorbeeld aan van Amsterdam, die in haar coalitieakkoord heeft opgenomen een pilot te willen doen met gereguleerd aanbod van MDMA. De wens van D66 is dat dit in Groningen ook zou kunnen gebeuren, naast het landelijk wietexperiment, waarvoor Groningen al één van de pilotsteden is.