Nieuws

De bomen stelen de show op vernieuwde Grote Markt Groningen

Groningen viert komende zaterdag met tal van festiviteiten de heropening van de Grote Markt. De meeste aandacht van veel bezoekers gaat nu al uit naar de bomen aan de oostzijde van de Grote Markt. Die nieuwe bomen met de frisgroene bladeren komen velen waarschijnlijk totaal niet bekend voor. De blaadjes zien er gezond en groen uit: kennelijk hebben alle bomen de verhuizing en aanplant overleefd. Maar wat zijn het eigenlijk voor bomen?


Leestijd: 2 minuten

De bomengroep bestaat uit 10 Honingbomen en 14 Valse Christusdoornen en vormt een nieuwe verblijfsplek op het plein. De plaatsing van de bomen komt tegemoet aan de wens van velen voor meer groen in de stad. Daar is ook voor gekozen met het oog op de klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande stijgende zomerse temperaturen.

De bomengroep biedt verkoeling op warme dagen en is een belangrijke eigentijdse toevoeging die het plein vriendelijker en aantrekkelijker maakt.

Honingbomen

De honingboom is een boom uit de vlinderbloemenfamilie. In Nederland wordt de boom gebruikt in brede straten en parken.

De soort komt van nature voor in China en Korea. In Japan is de soort veel aangeplant bij tempels en op begraafplaatsen.

De honingboom kan 15 tot 20 m hoog worden. De boom heeft een brede, ronde, open kroon en een grijsgroene schors, waarin door de diktegroei op latere leeftijd scheuren ontstaan. De twijgen zijn donkergroen, evenals de enkele jaren oude takken. Het onevengeveerde blad is tot 25 cm lang en bestaat uit zeven tot zeventien eironde tot elliptische, geelgroene blaadjes.

De boom bloeit in augustus en september met bleekgele tot roomwitte bloemen in pluimen die tot 30 cm lang kunnen worden. De bloemen bevatten veel nectar en worden dan ook druk bezocht door honingbijen. De vrucht is een 5 tot 8 cm lange, tussen de zaden ingesnoerde peul. Vanwege de vorm van de peulen wordt de honingboom ook wel snoerboom genoemd.

Valse Christusdoorn

De valse christusdoorn is een bladverliezende boom die uit Noord-Amerika stamt. De boom groeit snel en verschaft daarom vlug schaduw. Hij kan een hoogte van 20 tot 30 meter bereiken. Kenmerkend zijn de grote vertakte doornen aan stam en takken.

Er bestaan rassen met en zonder doorns. Men ziet deze boom in straten en parken en hij is geschikt voor een niet te kleine tuin.

Het hout is tamelijk duurzaam, zwaar, sterk, taai, en splijtvast; het is grof van nerf. Het hout heeft open poriën en is dus niet waterdicht. Het is onder de naam “Honey locust” een bekende boom en houtsoort in de Verenigde Staten