Nieuws

‘De Borrelvloot’: Niels en Jorrit willen Groningers onbezorgd van water in eigen stad laten genieten

Groningen is sinds kort een attractie rijker die niet alleen interessant is voor toeristen om de stad vanaf het water te bekijken, maar ook voor Stadjers zelf, voor een tochtje met hun familie, collega’s, vrienden, sportteam of medewerkers. “De Borrelvloot” is de naam van dit initiatief van Niels Schuil en Jorrit van Solkema. Zij hebben een bijzondere boot, een verbrede praam, laten ombouwen en ingericht om een groep van zo’n vijfentwintig mensen onbezorgd en voorzien van een hapje en drankje van de Groningse grachten te laten genieten.


Leestijd: 3 minuten

‘De Borrelvloot’: Niels en Jorrit willen Groningers onbezorgd van water in eigen stad laten genieten
‘De Borrelvloot’: Niels en Jorrit willen Groningers onbezorgd van water in eigen stad laten genieten

“Sinds we in mei van start gingen heeft het een grote vlucht genomen. We knallen sinds het begin,  ik denk dat dat te maken heeft met onze persoonlijke benadering. We willen niet zomaar een vaartochtje aanbieden, maar in onderling overleg onze gasten een onvergetelijke middag bezorgen. Het is wel hard werken trouwens. Maar dat doen we dolgraag, want we zijn nu in staat om onze droom waar te maken”, vertelt Niels gedreven.

Zoals de naam van het bedrijf doet vermoeden kunnen de bezoekers op het water genieten van een lekker drankje, als ze daar zin in hebben, al zijn er uiteraard ook alcoholvrije versnaperingen. Dat ze een drankje aanbieden is wel één van de punten waarmee ze zich van andere rondvaartbedrijven onderscheiden. “Waar het ons om gaat is dat we de mensen een onbezorgde middag of avond willen bezorgen. Daarbij kan een drankje helpen, maar dat is natuurlijk niet noodzakelijk”.

Volgens de twee jonge ondernemers is het wel zo dat mensen in Groningen misschien niet goed in de gaten hebben hoe mooi de grachten en kanalen zijn, en hoe bijzonder het is om de eigen stad vanaf het water te bekijken. In andere steden in Nederland zijn boten met bezoekers heel normaal.

“Het is onze droom om het Groningse water positief te belichten. Als je in Amsterdam of Utrecht bent besef je: ‘het water is gewéldig!’ Dat gevoel zouden we in Groningen ook moeten krijgen. Het zou dan geen discussie meer moeten zijn of je een keer door Groningen wilt varen, maar eerder wannéer je dat gaat doen. Wat ons betreft moet er dus meer beleving komen in de Groningse wateren’.

Misschien speelt ook mee dat Niels en Jorrit allebei uit Friesland komen, en daar is varen natuurlijk doodnormaal. Vandaar dat ze op het idee kwamen om varen ook in de stad Groningen populairder te maken. Vorig jaar grepen ze hun kans toen ze een mooie praam zagen, een soort sloep met een lengte van acht meter. Een meevaller was dat de vader van Jorrit bereid was te helpen de boot op te knappen. Deze blijkt gouden handen te hebben. “Gewéldig wat hij heeft gedaan. Hij is er intensief mee bezig geweest en had er zelfs slapeloze nachten van. Maar de boot is nog veel mooier geworden dan we van te voren hadden gedacht”.

Het schip ligt nu vaak in de Oosterhaven. Maar instappen kan in overleg, bijvoorbeeld bij het Hoofdstation, aan de Reitemakersrijge en nu zelfs ook aan de nieuwe verlaagde kade aan het Schuitendiep.

Vooral op zaterdagen en vrijdagen is een tochtje zeer gewild; de rest van de week is er meer ruimte.

Niels benadrukt dat het woord ‘Borrelvloot’ misschien doet vermoeden dat gezelligheid het belangrijkste is, maar volgens hem gaat veiligheid boven álles. “Het moet gewoon een leuke tocht worden voor iedereen, en daar kan een drankje heel goed in passen. Maar wij houden alles scherp in de gaten, en veiligheid gaat boven alles, daar zijn we heel duidelijk in.”

Het woordje “vloot” is overigens on-Gronings royaal, want die vloot bestaat momenteel uit welgeteld één schip. Maar het zegt wel iets over de ambitie van beiden, want als de formule inderdaad zo goed blijft aanslaan, dan sluiten ze niet uit dat er meer sloepen zullen worden aangeschaft, om zo hun droom – het bevorderen van de vaarrecreatie in de binnenstad van Groningen – verder waar te maken.

Meer informatie: www.borrelvloot.nl