Nieuws

De coronamaatregelen voor de komende maand

De persconferentie van dinsdag bracht nieuwe maatregelen met zich mee. Dit omdat de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames nog te hoog zijn en een omnikronbesmettingsgolf op de loer ligt. Hier is een overzicht van alle nu geldende maatregelen die, voor zover nu bekend, tot 14 januari gelden.


Leestijd: 1 minuut

De coronamaatregelen voor de komende maand
De coronamaatregelen voor de komende maand

Nieuwe maatregelen omtrent basisscholen

De basisscholen sluiten vanaf maandag 20 december omdat de besmettingscijfers in deze leeftijdsgroep het hoogst zijn. Onderwijs op afstand is een optie, maar is niet verplicht. Kinderen wiens ouders een cruciaal beroep hebben en kwetsbare kinderen mogen wel opgevangen worden door hun school. Ook de buitenschoolse opvang is volgende week dicht. Middelbare scholen blijven open.

Al geldende maatregelen

De maatregelen omtrent basisscholen zijn de enige aanvulling op de huidige maatregelen:

  • De volgende ondernemingen sluiten om 17:00 uur: horeca, niet-essentiële winkels, bioscopen, theaters, concertzalen, musea, pretparken, sportscholen en sportclubs;

  • Essentiële dienstverlening houdt normale openingstijden;

  • Supermarkten en drogisterijen zijn open tot 20:00 uur;

  • Mondkapjesplicht geldt in winkels, in het OV en binnenlocaties waar geen zitplekken zijn;

  • 1,5 meter afstand is verplicht op geplaceerde evenementen en doorstroomlocaties

Adviezen

  • Werk zoveel mogelijk thuis;

  • Doe een zelftest als je op bezoek gaat of bezoek krijgt;

  • Let extra goed om de veiligheid bij contacten met 70+’ers en 12-’ers;

  • Ontvang niet meer dan vier gasten thuis.

Overige informatie uit de persconferentie

Het kabinet laat weten dat ondernemers die getroffen worden door de coronamaatregelen tot in ieder geval het eerste kwartaal nog het steunpakket ontvangen. Ook laat het kabinet weten dat de boostercampagne wordt versneld: in plaats van zes maanden tussen de tweede en derde prik (of in geval van het Jansen-vaccin tussen de eerste en tweede prik) zal drie maanden voortaan voldoende zijn. Dit omdat uit onderzoek blijkt dat twee prikken minder effectief zijn tegen de omnikronvariant dan andere varianten zijn. In januari moeten alle 18+’ers die een boosterprik willen die gehad kunnen hebben.