Nieuws

De IJsscheppers: "Eindelijk, eindelijk zomerweer!"

Eindelijk, eindelijk mooi weer. IJscomaker Jorn Broesder sprong zo ongeveer een gat in de lucht toen regen en kou vorige week plaatsmaakten voor bijna tropisch zomerweer. “Als beginnend ijsverkoper was die regen wel even een verdrietig begin”, zegt de ondernemer tegen de Groninger Ondernemers Courant.


Leestijd: 2 minuten

Broesder en zijn vriendin Jory de Groot hebben in een mum van tijd een soort ijsimperiumpje opgebouwd: De IJsscheppers. Afgelopen voorjaar wisten ze – na twee jaar op Bonaire te hebben gewoond – acht nostalgische ijscokarren op de kop te tikken. Inmiddels staat de teller op twaalf, waaronder ook drie befaamde roodwitte Mattie Gelatie-wagens.

De ijswagens zijn – inclusief huisgemaakt ambachtelijk ijs en een vriendelijke ijsschepper – te huur voor feesten, partijen en borrels. Bedrijfsfeesten, laatste schooldagen, evenementen, buurtfeesten: de wagens zijn op de meest uiteenlopende plekken te vinden, vertelt de ijsman. “Veel opdrachtgevers hebben nu ook ineens de zomer in de bol”, merkt hij. “We krijgen de ene last minute aanvraag na de andere binnen.” Los van de opdrachten gaat er dagelijks ook minimaal één ijskar ‘de wijken in’, zoals de ijsmaker het noemt. “Aan het bekende ijsbelletje hoor je dat we eraan komen.”

De IJsmakers hebben minimaal acht verschillende smaken ijs in het assortiment. Het gaat dan om traditionele smaken zoals aardbei – ‘met verse vruchten!’ – maar ook lag er al eens limonchello-ijs in de koeling en met het oog op het EK is er ‘oranje-ijs’, met oranje chocoladesnippers erin. Al het ijs is op ambachtelijke wijze gemaakt, benadrukt Broesder. “Géén poeders en pasta’s. Alleen maar verse en natuurlijke producten, en liefst ook nog uit de buurt.”

Het moge duidelijk zijn: van Broesder en zijn vriendin mag het mooie weer voorlopig nog wel even aanhouden. “Het kan ons niet warm en zonnig genoeg zijn” zegt hij. Al realiseren ze zich ook dat de zomer eindig is. “Wat we dan gaan doen? Sowieso blijven we ijstaarten en bonbons leveren aan verschillende horecaondernemingen, wat we nu ook al doen, en voor de rest zien we het wel. Nu eerst genieten van het mooie weer!”

De IJsmakers hebben een plekje op bedrijventerrein Het Witte Lam, waar ondernemers woensdagochtend al een ijsje konden halen. Ze zijn sinds kort ook lid van VBNO én van Impact Noord. “We zijn een sociale onderneming en hechten belang aan lokale en sociale inkoop.”