Nieuws

De Kunstwerf wint architectuurprijs

Het gebouw van De Kunstwerf wint architectuurprijs tijdens de verkiezing voor het “Beste Gebouw van het Jaar”. Het Groningse gebouw – thuisbasis voor verschillende culturele instellingen – ging er met de winst vandoor in de categorie Stimulerende Omgevingen.


Leestijd: 1 minuut

De Kunstwerf
De Kunstwerf

“Een plek die uitnodigt tot verblijf en ontmoeting, met meerwaarde voor zowel de gebruikers als passanten en omwonenden,” luidt het juryrapport. “De architectonische compositie is ijzersterk, en de details zijn verzorgd, ondank het beperkte budget. Nu al is duidelijk dat deze publieke ruimte werkt, en de Kunstwerf wordt herkend als een nieuwe hotspot.”

Het gebouw is ontworpen door architecten Ard de Vries & Donna van Milligen Bielke in opdracht van de gemeente Groningen. Het ontwerp werd door de gemeente gekozen uit 107 inzendingen.

Afgelopen september werd het pand feestelijke geopend door Groningse wethouders. Het gebouw doet dienst als culturele verzamelplek. Voor negen organisaties is De Kunstwerf de thuisbasis: Club Guy & Roni, Noord Nederlands Toneel, NITE, De Steeg, De Noorderlingen, Het Houten Huis, Jonge Harten, Noordpool Orkest en Gebied-B.

De verkiezing voor “Beste Gebouw van het Jaar” wordt jaarlijks georganiseerd door de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus (BNA).