Nieuws

Groningen kan enorme watertoevoer goed aan - dankzij De Onlanden

Een uitstekende beslissing. Dat kun je wel zeggen van het besluit een aantal jaren geleden om bij Groningen De Onlanden in te richten als waterbuffer. Het gebied, dat zich ook heeft ontwikkeld tot een zeer waardevol wandel- en natuurgebied, slaat enorme hoeveelheden water op dat richting Groningen stroomt vanuit hoger gelegen Drentse gebieden. Volgens een woordvoerder van Waterschap Noorderzijlvest zal veel van dit water spoedig uit De Onlanden worden weggepompt.


Leestijd: 1 minuut

Er komt vanuit de hogere gebieden in Drenthe nog veel water richting het lagere Noorden. Dat is in De Onlanden goed te zien (zie foto). Maar het Waterschap kan het allemaal goed verwerken en heeft ook minder spui-capaciteit nodig.

“Met wat minder capaciteit dan de afgelopen kerstweek blijven we water afvoeren. Er is nog veel water onderweg uit Drenthe richting Groningen”.

Op oudejaarsdag verwacht het Waterschap weer een goed spuimoment bij Lauwersoog. “Vanaf 2-3 januari lijkt de wind meer oostelijk te worden. Dat betekent: minder neerslag en gunstige momenten om overtollig water te spuien”, aldus een woordvoerder.

“Maar: deze verwachting is nu nog erg onzeker. Wij houden de situatie nauwlettend in de gaten.”, aldus woordvoerder Henry Frieswijk.

Foto’s: Waterschap Noorderzijlvest.