De Ooster- en Gelkingestraat worden voetgangersgebieden, maar fietsers zijn er – vanaf twee kanten – wel welkom. In plaats van een aparte rijbaan met smalle stoepen, komen er brede loopzones met veel groen, zitplekken en ruimte voor terrassen. Zo ontstaat er een duidelijke en prettige indeling. Fietsparkeren is toegestaan in de daarvoor aangewezen vakken.
Groene verblijfsstraten
De straten worden fijne groene verblijfsplekken. Er komen in totaal zeven nieuwe bomen bij: vier in de Oosterstraat en drie in de Gelkingestraat. Daarnaast komen er verschillende plantvakken met groen en zitplekken. Voor de gebouwen is ruimte voor uitstallingen, bankjes of terrassen, gevelgroen of bloembakken. Verder is er aandacht voor goede verlichting en het behouden van het historische karakter. In de Oosterstraat komt een waterelement dat uitnodigt om te spelen en te zitten.
Samenwerking met omgeving
Tijdens de planvorming is intensief samengewerkt met de omgeving. Een werkgroep van buurtvertegenwoordigers dacht mee over thema’s als ruimtegebruik, groen, veiligheid en een onderscheidende identiteit voor deze straten in de binnenstad. Ook na de herinrichting blijft de gemeente samen met de omgeving werken aan het verder versterken van de onderscheidende identiteit en vergroening van de Ooster- en Gelkingestraat.
Planning
De gemeenteraad bespreekt het inrichtingsplan in juli 2025. Als de raad akkoord gaat, dan starten de werkzaamheden waarschijnlijk begin 2026. Als alles dan volgens planning verloopt, dan is de herinrichting van de Ooster- en Gelkingestraat rond de zomer van 2027 klaar.