Nieuws

De Vaandeldrager van Rembrandt hangt tijdelijk in Groninger Museum

In het Groninger Museum hangt sinds dinsdag het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt. Het kunstwerk uit 1636 is nog tot en met 7 mei gratis te bezichtigen. Daarna verhuist het werk naar de eregalerij in het Rijksmuseum in Amsterdam waar het een permanente plek krijgt.


Leestijd: 1 minuut

De Vaandeldrager van Rembrandt hangt tijdelijk in Groninger Museum
De Vaandeldrager van Rembrandt hangt tijdelijk in Groninger Museum

Het Groninger Museum is de laatste locatie van de ‘Rembrandts Vaandeldrager On Tour’. Het kunstwerk van Rembrandt is het afgelopen jaar in alle andere elf provincies getoond en Groningen is daarmee de hekkensluiter. De vaandeldrager werd vorig jaar voor 175 miljoen euro gekocht van de Franse familie Rothschild; 150 miljoen daarvan werd opgebracht door de Nederlandse staat.

In het Groninger Museum hangt de vaandeldrager in een ruimte met twee werken van kunstenaars David LaChapelle en JR. “Alle drie de werken vertellen iets over de waarde van kunst”, verduidelijkt museumdirecteur Andreas Blühm. “De een is veel geld waard, de ander bekritiseert dat juist”, zegt Blühm, wijzend op de foto van LaChapelle. Het werk toont een door aardbevingen en overstromingen verwoeste iconische kunstwerken als de opblaashond zoals van Jeff Koons wen de haai van Damien Hirst. De foto is een kritisch commentaar op de gekke en oververhitte kunstmarkt met veel te dure kunstwerken die eigenlijk niemand meer kan betalen.

Zelfportret

Rembrandt schilderde De Vaandeldrager in 1636. Hij portretteerde zichzelf op 30-jarige leeftijd in historisch kostuum. In 2022 werd De Vaandeldrager door de Nederlandse staat gekocht van de bekende Rothshild-bankiersfamilie, die het schilderij in 1840 kocht. Eigenlijk wilde Frankrijk het schilderij kopen en markeerde het zelfs als ‘nationale schat’. Maar omdat de staat en het Louvre het geld niet bij elkaar kregen, kreeg Nederland een optie op het schilderij.

Gratis

Het schilderij is voor iedereen gratis te bekijken is te zien tot 7 mei.