“Sommige mensen gebruiken nog steeds brandbare vloeistoffen om de barbecue aan te steken,” zegt Kiran Baran, brandwondenarts in het Rode Kruis Ziekenhuis. “Daar komt altijd een gaswolk bij vrij. Wanneer er één vonkje bijkomt, ontstaat er een levensgevaarlijke steekvlam.”
Merit van Eck, brandwondenarts in het Martini Ziekenhuis geeft een aantal tips om ongelukken te voorkomen: “Kies een stevige plek voor je barbecue zodat die niet om kan vallen. Denk er daarbij om dat je kinderen en huisdieren niet bij de barbecue kunnen komen en er tegenaan kunnen vallen. Zij zien het gevaar van een smeulende barbecue niet. Mocht je een gasfles gebruiken tijdens het barbecueën, controleer dan de datum op de gasfles en de gasslang. Check ook of de slang niet poreus is en of er geen gaatjes inzitten. En heb je een houtskool barbecue? Gebruik dan aanmaakblokjes om je vuur aan te krijgen. Nooit een aanmaakgel of brandbare vloeistoffen! Liever even wat meer geduld hebben en daarmee slachtoffers voorkomen.”
Andere oorzaken voor brandwonden die vooral in de zomermaanden voorkomen zijn hete metalen glijbanen en ongelukken met gas op bootjes.