Nieuws

De wereld verandert, maar veranderen leidinggevenden mee?

Digitalisering, globalisering, klimaatontwikkeling, de rol van Europa en Nederland in de wereld, migratie en sociale media maken onze werkelijkheid complexer, minder voorspelbaar en vluchtiger. Hoe zet je als leidinggevende je koers uit in deze ‘wicked world’?


Leestijd: 1 minuut

De wereld verandert, maar veranderen leidinggevenden mee?
De wereld verandert, maar veranderen leidinggevenden mee?

“Het is niet makkelijk,” beaamt Inge Groen, productmanager voor Hanzehogeschool Groningen Professionals & Bedrijven. “De klassieke strategische modellen die managers decennialang hielpen om economisch en sociaal overeind te blijven, blijken niet meer effectief genoeg. Leidinggevenden missen houvast. Het is echt tijd voor een nieuwe benadering van strategische vraagstukken.”

Strategieontwikkeling onder dynamische omstandigheden
“Daarom heeft Hanzehogeschool Groningen de mastermodule ‘Strategie en beleid in een Wicked World’ ontwikkeld. Een korte, intensieve opleiding voor managers met minstens drie jaar ervaring. Hierin gaan we uit van strategieontwikkeling onder dynamische omstandigheden. Leren omgaan met paradoxen, het zoeken van verbinding in productieve netwerken, systeeminnovatie en zelforganisatie. Pittig, inderdaad, maar voor velen een eye opener. Deelnemers vertellen dat het hun hele manier van denken op z’n kop heeft gezet, op een positieve manier. En dat is precies de bedoeling. Want waar het schuurt, ontstaat de vernieuwing.”

Leren in de praktijk
Deelnemers leren deze nieuwe aanpak op de Hanzehogeschool niet alleen in colleges en intervisiebijeenkomsten, maar ook in de praktijk. “Onderdeel van de opleiding is een integrale week waarin ze een maatschappelijke opdracht in een complexe omgeving uitwerken. Je past dus meteen toe wat je hebt geleerd. Zo zorgen we dat de opleiding beklijft.”

Gratis proefcollege
Op 17 januari is er op de opleidingslocatie Meerwold in Groningen een gratis proefcollege van ‘Strategie en beleid in een Wicked World’. “Belangstellenden zijn van harte welkom,“ vertelt Inge. “Door het proefcollege krijg je een indruk van de stof en ontmoet je de docenten.” Aanmelden kan via hanze.nl/wickedworld

​​​​​​​Ben je benieuwd naar andere opleidingen op het gebied van Management & Organisatie van Hanzehogeschool Professionals & Bedrijven? Ga dan op 24 januari naar de proefcolleges van Bedrijfskunde, Projectmanagement, Verandermanagement en Kwaliteits- & procesmanagement. Je leest er meer over op Professionals.hanze.nl