Nieuws

“Demonstreren prima, maar Academiegebouw Groningen bezetten is echt iets anders”

Drie fracties in de gemeenteraad van Groningen hebben schriftelijke vragen gesteld over wat zij noemen de “beëindiging van een demonstratie bij het Academiegebouw in Groningen”, op woensdag 26 april. Het gaat om de fracties van GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66. Volgens deze drie partijen werd deze demonstratie “op een zichtbaar hardhandige manier door de politie beëindigd”.


Leestijd: 2 minuten

Volgens Jeffry van Hoorn van GroenLinks is  “demonstreren een democratisch grondrecht dat beschermd en gefaciliteerd moet worden en elke inperking of opschorting hiervan moet met een kritische blik bekeken worden”.

Hmm: dat klinkt niet onredelijk, als je dat zo leest. Alleen: over welke demonstratie heeft hij het precies? Want wij herinneren ons dat er in april uitvoerig aandacht werd geschonken aan een bezétting van het Academiegebouw. Was het nu een demonstratie of een bezetting?

We kijken het even na op de Ukrant. Die schrijft: “Politie maakt einde aan bezetting Academiegebouw”. Nou, die kunnen zich vergissen, natuurlijk.

Dus even gekeken op de website van de NOS. Daar schrijven ze op woensdag 26 april: “Politie ontruimt bezet Academiegebouw universiteit Groningen”.

Nu kan het zijn dat én de UK én de NOS zich vergissen.

Laten we daarom kijken wat de boze studenten schrijven. Die hebben zich verenigd en laten via een Instagram-account weten:  “After the board failed to meet our demands in the negotiations – we moved inside and occupied the mail hall! Because we are here and loud and we are watching!!!👁️ We are not leaving until Susanne Täuber is reinstated! Stay updated & JOIN US!!”

Misschien vergissen én de UK, én de NOS, én de studenten zich. Maar dat lijkt me niet zo waarschijnlijk.

Er was, en dat is ook op foto’s te zien, dus duidelijk sprake van een bezetting.

De studenten – die kennelijk de Nederlandse taal niet beheersen – schrijven zelf op Instagram: “We are not leaving until Susanne Täuber is reinstated”.

Het lijkt me dat de studenten daarmee een stap te ver zijn gegaan. Want het is mooi en aardig dat ze het opnemen voor hun favoriete docent. Maar het bezetten van een Academiegebouw gaat dan echt te ver. Want het is niet aan studenten om te bepalen of hun docente gelijk heeft: daarvoor kennen wij in Nederland tal van juridische procedures. En uiteindelijk is het aan de rechters om een oordeel te vellen.

Dat de drie Groningse gemeenteraadsfracties zich zorgen maken over het demonstratrierecht in Nederland, naar aanleiding van het beëindigen door de politie van een bezetting, is in mijn ogen dan ook niet een klein béetje, maar héel overdreven.

Demonstreren: prima. Opnemen voor een docente: ook heel mooi. Maar kom op zeg, de aula bezetten van een gebouw dat wetenschappelijke vrijheid in Nederland symboliseert, en daarna ook nog Amnesty International citeren is in dit geval grotesque. Ook voor boze buitenlandse studenten die hier studeren geldt: er is vrijheid van demonstreren. En in een arbeidsconflict met de universiteit heb je het recht om daar protest tegen aan te tekenen.

Maar het laatste oordeel is aan de rechter, en niet aan een groepje met aan spandoek.