Nieuws

Dinsdag gaat het Groningenveld definitief dicht, maar kleinere gasvelden blijven open

Dinsdag is het zover: dan gaat het Groningenveld definitief dicht na ruim 60 jaar gaswinning. Maar, kleinere gasvelden blijven wel open. Eddie van Marum, staatssecretaris Herstel Groningen, zegt in Goedemorgen Nederland op NPO 1: “Dit was volstrekt duidelijk.”


Leestijd: 1 minuut

In het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB staat: ‘geen Gronings gas meer’. Over hoe deze zin precies opgevat kon worden ontstond begin september verwarring nadat minister Sophie Hermans (VVD) aangaf dat de sluiting alleen ging over het Groningenveld (het aardgasveld van Slochteren).

Lveringszekerheid en landsbelang

Dat de kleinere gasvelden, zoals in Warffum, open blijven was volgens staatssecretaris Eddie van Marum ‘volstrekt duidelijk.’ Dat zegt hij in de uitzending van WNL. Volgens Van Marum heeft het open houden van de kleinere gasvelden te maken met ‘leveringszekerheid en landsbelang.’

Waarom moet het Groningenveld dicht en mogen de andere velden wel blijven draaien? Het Groningenveld heeft gezorgd voor aardbevingen, vooral vanwege de grootte van dit veld, zo vertelt de staatssecretaris. In dat veld zitten grote breuklijnen, waardoor grote aardbevingen op de loer liggen. Bij de kleinere velden is er volgens hem minder risico. “Het Staatstoezicht op de Mijnen gaat kijken of het op een veilige manier kan.”