Nieuws

Dit verandert er per 25 september: einde aan 1,5 meter-regel en streep door thuiswerkadvies

Nederland gaat vanaf 25 september weer verder open. De verplichte 1,5 meter afstand verdwijnt, en ook komt er een einde aan het advies om thuis te werken. Dat meldden demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge dinsdagavond op de persconferentie.


Leestijd: 1 minuut

Een overzicht van wat er verandert:

De 1,5 meter-regel wordt losgelaten

Verplicht afstand houden behoort vanaf 25 september tot het verleden: aan de regel om 1,5 meter afstand te bewaren, komt een einde. Al blijft het nog wel een ‘dringend advies’. 

De coronapas

Horeca, evenementen, feesten, sportwedstrijden, bioscopen en theaters: vanaf 25 september kom je er alleen nog in met een coronapas.

Horeca

In alle horeca blijft de verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur gelden. Maar: discotheken en clubs mogen weer open, zij het tot middernacht.

Onderwijs

De mondkapjesverplicht verdwijnt. Ook komt er een einde aan de maximale groepsgrootte van 75 personen in het mbo en hoger onderwijs. Na een coronabesmetting hoeft niet meer een hele klas in quarantaine.

Evenementen

Alle evenementen kunnen weer plaatsvinden met een coronatoegangsbewijs. Voor evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd. Voor evenementen binnen met een vaste zitplaats is er ook geen maximaal aantal bezoekers of sluitingstijd. Voor beide type evenementen geldt wel: horeca is na 0.00 uur gesloten, met uitzondering van afhaalmogelijkheden.

Thuiswerken

Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wordt aangepast: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.

Mondkapjes in OV en op luchthavens

Op het vliegveld, in vliegtuigen, treinen, bussen, trams, metro, taxi’s en ander bedrijfsmatig persoonsvervoer blijft het gebruik van een mondkapje verplicht. De verplichting vervalt op perrons en stations.