Nieuws

Dit wordt het weer op Koningsdag

Wat wordt het weer op Koningsdag? Eén ding staat vast: zo koud als afgelopen dagen wordt het niet, zo meldt Weeronline.


Leestijd: 1 minuut

We hebben al een tijdje te maken met vrij koud en wisselvallig lenteweer, maar het lijkt erop dat deze periode precies op Koningsdag eindigt. Het relatief koude lenteweer wordt veroorzaakt door een hardnekkige wind die uit het noorden waait. Hiermee wordt sinds 15 april vrij koude lucht richting ons land aangevoerd, waardoor de temperatuur dagelijks op slechts een magere 10 graden uitkomt. Maar: vanaf vrijdag draait de wind richting het zuiden, waardoor zachtere lucht wordt aangevoerd. Toch is het met 10 tot 13 graden nog vrij koud voor de tijd van het jaar.

Zonnig

In Groningen wordt het op Koningsdag ’s middags vrij zonnig en maximaal een graad of 17. Dat zijn zeer gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar, maar omdat het contrast met de afgelopen tijd zo groot is zal het voor veel mensen echt aangenaam aanvoelen, stelt Weeronline gerust.

Koningsnacht verloopt wel wat frisser. De afgelopen jaren verliep Koningsnacht vrij koud met op meerdere plekken in het land nachtvorst. Vorig jaar daalde het kwik in De Bilt naar -1,2 graden en in Enschede en Deelen kwam de minimumtemperatuur zelfs uit op -2,7 graden. Zo erg wordt het dit jaar niet. In Groningen wordt het ’s nachts een graad of 6 a 6, met mogelijk ook wat regen.

Weeronline is nog even in de archieven gedoken voor enkele oranje records. Zo was het in 1993 de warmste Koninklijke feestdag – toen nog Koninginnedag – en de laagste temperatuur werd gemeten in 1970: 9 graden.