Nieuws

Drinkwater scholen veilig; op één school lood aangetroffen

Het drinkwater op nagenoeg alle basisscholen in de stad Groningen, waar afgelopen weken uit voorzorg alleen flessenwater werd gedronken, is veilig. Alleen op een locatie van de Borgmanschool, aan de Jacobijberstraat, is een hogere concentratie lood aangetroffen.


Leestijd: 1 minuut

Drinkwater scholen veilig; op één school lood aangetroffen
Drinkwater scholen veilig; op één school lood aangetroffen

Het wateronderzoek vond plaats op de Borgmanschool (alle locaties), de Siebe Jan Boumaschool, de Joseph Haydnschool (Haydnlaan, Coendersweg), de Oosterhoogebrugschool, de Petteflet, de Starter, de Driebond, Karrepad en de Bekenkampschool.

Volgens O2G2, de overkoepelende organisatie, werden alleen op de Borgmanschool locatie Jacobijnerstraat hogere loodwaarden aangetroffen. Dit betekent dat er ergens in het leidingnetwerk verborgen lood aanwezig is. De oorzaak wordt opgespoord door het expertisebureau in een verder onderzoek. In de tussentijd gebruiken de leerlingen en medewerkers water uit flessen, zegt O2G2.

Veilig drinkwater uit de kraan

Voor alle andere basisscholen geeft het wateronderzoek zekerheid dat het kraanwater bij regulier gebruik veilig is. Daar gebruiken alle leerlingen en medewerkers vanaf nu weer water uit de kraan. Deze week maken de scholen de waterflesjes op die uit voorzorg gebruikt werden. Op initiatief van leerlingen worden alle flessen ingezameld en gerecycled tot nieuwe producten of gebruikt in projecten op school.

Herstelwerk Haydnlaan

Op de Joseph Haydnschool locatie Haydnlaan is het eerder gevonden loden leidingdeel vervangen. Nu het leidingdeel vervangen is voldoet het kraanwater ruimschoots aan de Europese norm.