Nieuws

Drukke jaarwisseling voor Martini Ziekenhuis: 'opvallend' veel patiënten met alcoholvergiftiging

Het Martini Ziekenhuis zag nieuwjaarsnacht ‘opvallend’ veel patiënten met een alcoholvergiftiging op de Spoedeisende Hulp. In het Brandwondencentrum van het ziekenhuis was het opvallend druk met patiënten die als omstander door een vuurpijl waren getroffen.


Leestijd: 1 minuut

Volgens het ziekenhuis zijn er deze nieuwjaarsnacht op de Spoedeisende Hulp (SEH) in totaal 25 patiënten behandeld. Een van hen was jonger dan 15 jaar. Van alle patiënten die binnenkwamen, ging het in 11 gevallen om een alcoholvergiftiging. Ter vergelijking: bij de jaarwisseling 2022/2023 ging het om 2 patiënten met een alcoholvergiftiging. Het ziekenhuis spreekt van een ‘opvallende’ stijging. Er was dit jaar op de Spoedeisende Hulp ook sprake van meer agressie bij patiënten; één patiënt moest met inzet van beveiliging uit het ziekenhuis worden verwijderd. 

In het Brandwondencentrum werden tot 07.00 uur in totaal 14 patiënten behandeld: 11 konden na een poliklinische behandeling weer naar huis, 3 moesten worden opgenomen. Van de poliklinische patiënten waren er dit jaar 6 jonger dan 15 jaar; in de meeste gevallen werden deze kinderen als omstander getroffen door een vuurpijl.

Volgens het ziekenhuis was er dit jaar maar één slachtoffer door carbid. Vorig jaar waren dat er meer dan 13.

Naast de klinische en poliklinische behandelingen waren er dit jaar opvallend veel telefoontjes van huisartsen en zorgprofessionals uit andere ziekenhuizen. Zij belden voor overleg over de zorg voor patiënten met brandwonden die op andere locaties binnen kwamen.