Nieuws

Duizenden kinderschoenen op de Grote Markt tijdens herdenking van omgekomen Gazaanse kinderen

Met duizenden paren kinderschoenen worden meer dan dan 16.000 kinderen herdacht op zondagmiddag op de Grote Markt in Groningen. De herdenkingsbijeenkomst werd voor de achtste keer georganiseerd door organisatie Plant een Olijfboom en trok veel bezoekers.


Leestijd: 1 minuut

Foto: Plant een Olijfboom / Niels Knelis
Foto: Plant een Olijfboom / Niels Knelis

Het herdenkingsprotest werd georganiseerd door stichting Plant een Olijfboom in samenwerking met lokale groepen om aandacht te vragen voor de genocide in Gaza. Tijdens de herdenking werden namen van omgekomen kinderen voorgelezen door zowel bekende als onbekende Nederlanders.

Esther van der Most, directeur van Plant een Olijfboom, kijkt met een positief gevoel terug op de herdenking. “Het was supermooi. Het was een heel bijzonder herdenkingsprotest omdat er veel verschillende mensen aan deelgenomen hebben, van jong en student tot oud-ambassadeurs en gepensioneerden.”

Van der Most ontving positieve reacties van mensen die kwamen kijken. “Veel voorbijgangers het bijzonder om alle schoentjes zo samen te zien. We kunnen het wel hebben over hoge aantallen van doden, maar als je al die schoentjes bij elkaar ziet waar die kinderen ook in hadden kunnen staan, dan maakt dat die aantallen concreet.”