Nieuws

Eerste diehard fans van Guns N' Roses al om half 8 aanwezig in Stadspark: "Ik ben helemaal uit Rio de Janeiro gekomen"

In het Stadspark in Groningen hebben zich donderdagochtend al de eerste diehard fans verzameld voor het concert van Guns N' Roses. Het concert begint aan het eind van de middag, maar dat kon deze fans niet deren. "Ik sta hier al vanaf half 8 vanochtend", zegt een Braziliaanse fan.


Leestijd: 3 minuten

Eerste diehard fans van Guns N' Roses al om half 8 aanwezig in Stadspark: "Ik ben helemaal uit Rio de Janeiro gekomen"
Eerste diehard fans van Guns N' Roses al om half 8 aanwezig in Stadspark: "Ik ben helemaal uit Rio de Janeiro gekomen"

Ana Sbano (57) is zelfs speciaal uit Rio de Janeiro naar Groningen gekomen om het optreden bij te wonen. Op de 19e vloog ze vanuit Brazilië naar Nederland en sinds haar aankomst verbleef ze bij haar eveneens Braziliaanse vriendin Carina Tabarin (36) in haar woonplaats Delft. In 2016 raakten de twee bevriend via Facebook vanwege hun gedeelde passie voor de hardrockband, in december 2021 ontmoetten ze elkaar voor het eerst in het echt. 

Al sinds vanochtend 7:30 uur staan de twee samen voor de poorten van het Stadspark te wachten tot ze hun grote helden mogen bewonderen, toen er verder nog niemand stond. "Ik ben al een fan sinds ik Axl (Rose, de leadzanger, red.) in 1989 voor het eerst op de radio hoorde. Dit is ongeveer het dertigste concert waar ik bij ben", vertelt Sbano. "Mijn vrienden vinden me ook gek, haha. Ze snappen het niet, maar alleen andere fans van Guns N' Roses kunnen dit snappen."

Tabarin, die een fanpage van Guns N' Roses beheert op Instagram, snapt het natuurlijk wel. Voor haar heeft het concert een extra mooi randje. "Gisteren ben ik 36 geworden, dus het is een mooi verjaardagscadeautje", vertelt zij met een glimlach. Hun echtgenoten gaan vandaag ondertussen samen bier drinken in Delft. "Hij appte nog: stay safe, haha", lacht Sbano. 

Het had weinig gescheeld of de twee vriendinnen hadden op straat moeten slapen vannacht. "De reservering bij het hostel was misgegaan, we hadden ons vergist in de maand. Maar gelukkig hadden ze toch een kamer vrij toen een paar gasten niet kwamen opdagen", vertelt Sbano opgelucht. Vanochtend stonden ze in alle vroegte om op hun kleren in een kluis op het station te stoppen en naar het Stadspark te lopen.

Sandra Janssen (40) uit Zuid-Limburg en Jasmine Tieman (63) uit Rotterdam stonden om kwart voor zes op bij hun B&B om op 8:00 uur vanochtend aanwezig te kunnen zijn. Ze staan dus al drie uur te wachten bij de ingang? "Nou, we hebben ook gewoon gezeten hoor", zegt Tieman nuchter met haar Rotterdamse tongval. 

Het wordt haar tweede concert van de band. "In 1993 was ik er voor het eerst bij in De Kuip, ik was mee met mijn vriend. Toen ben ik fan geworden en ik wilde ze graag nog eens zien voor ze stoppen."

De fans staan al vele uren eerder in de rij om een goede plek te bemachtigen in de zogenaamde Golden Circle. "En we hebben de early entrance, dan mag je eerder naar binnen en krijg je een VIP-pakket met allemaal leuke troep", vertelt Tieman.

Arjan Harlaar (59) uit Delft is er voor de derde keer bij. Toen hij Welcome to the Jungle voor het eerst hoorde was hij verkocht. "Ik denk, wat hoor ik nu?", herinnert Harlaar zich nog. Hij is ook duidelijk een diehard fan, getuige zijn volledig getatoeëerde arm met daarop het keurmerk van de band. "Ik heb dat na het vorige concert in Nijmegen laten zetten, ik vond ze toen zo vet." 

Harlaar heeft ook gebruikgemaakt van de early entrance en een plek in de golden circle. "Ik heb autisme dus ik sta liever niet in een drukke massa. Hierbij is het minder druk en kun je rustig in en uit lopen." 

Annemarie en Iris Bolhuis hoefden minder vroeg op te staan om hun plek vooraan het optreden te kunnen bemachtigen: ze komen uit Hoogezand. "Het is voor ons nu eens lekker dichtbij, dat is ook wel eens leuk", zegt moeder Annemarie. Dit wordt haar eerste optreden. "Het is muziek uit mijn jeugd, leuk om eens live mee te maken. Ik ben blij dat ik die kans gepakt heb."