Nieuws

Recensies Forum Groningen: "Vertrouwen in de bezoeker, in de stad en in de toekomst, dat is het gevoel dat het Forum uitdraagt. Het is een aanstekelijk optimisme"

Het Forum Groningen is vrijdag geopend. De pers kreeg alvast een rondleiding, en de eerste recensies zijn binnen. De Telegraaf schrijft: “Groningen heeft er een icoon van internationale allure bij”. Ook de andere media zijn lovend. Hieronder een overzicht:


Leestijd: 3 minuten

Recensies Forum Groningen: "Vertrouwen in de bezoeker, in de stad en in de toekomst, dat is het gevoel dat het Forum uitdraagt. Het is een aanstekelijk optimisme"
Recensies Forum Groningen: "Vertrouwen in de bezoeker, in de stad en in de toekomst, dat is het gevoel dat het Forum uitdraagt. Het is een aanstekelijk optimisme"

Er zal ongetwijfeld nog een lange stroom aan recensies volgen. We zullen dit overzicht aanvullen en bijhouden.

Wierd Duk: “Het Forum, waar onder meer de openbare bibliotheek en andere publieke functies, vijf filmzalen, een stripmuseum, restaurants en cursus- en vergaderzalen in zijn ondergebracht, is in alle opzichten spectaculair. In vogelperspectief is het alsof een reusachtig ruimteschip, 45 meter hoog, is geland in de historische binnenstad. Plompverloren staat het daar, als de befaamde Sandcrawler uit Star Wars. Alle proporties lijken zoek. Maar op de grond verdwijnt het Forum, met z’n gladde, scheve buitenzijde, op wonderlijke wijze uit het zicht. Vanaf de nabijgelegen Grote Markt, het hart van de stad, valt de kolos zelfs nauwelijks op.”

De hele recensie: https://www.telegraaf.nl/nieuws/530737831/met-forum-krijgt-groningen-een-futuristisch-ruimteschip-midden-in-binnenstad

Marieke Gielein de Architect: “Het toont de bijzondere kracht van het nieuwe Forum. Iedereen kan op reis door het gebouw de diverse plekken ontdekken en zich laten inspireren. Door de nieuwe verbindingen weten de verschillende functies elkaar te versterken. Het resultaat is als een groot cultuurwarenhuis, waar iedereen uit de stad zijn eigen plek kan vinden”.

De hele recensie: https://www.dearchitect.nl/architectuur/artikel/2019/11/select-architectuur-van-gestapelde-pleinen-forum-groningen-door-nl-architects-en-dmdjs-101233162

Een bouwproject dat zijn weerga niet kent. De komst van Forum Groningen is vanaf het begin controversieel. Na jaren van discussie en bouwen is het eindelijk af. Een aanwinst voor de stad of had het nooit naast de Martinitoren mogen staan?


Met video: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/het-omstreden-groninger-forum-na-8-jaar-bouwen-275-miljoen-euro-en-fel-debat-nu-eindelijk-open-voor/

Bernard Hulsman in NRC:Veel te groot en veel te hoog leek het Forum Groningen een jaar geleden te worden. Gezien vanaf de Grote Markt deed het vijfenveertig meter hoge cultuurgebouw toen nog denken aan een ‘karbonkel op het gezicht van een geliefde’, zoals prins Charles een ontwerp voor een nieuw museum in Londen eens omschreef. Maar nu de laatste twee panden in de vernieuwde oostwand van de Grote Markt hun voltooiing naderen, blijkt de cultuurkolos met zijn gladde, scheve gevels van licht natuursteen en glas vrijwel onzichtbaar vanaf het plein. En gezien vanaf andere punten in de omgeving lijkt het Forum, dat deze vrijdag zijn deuren opent, nergens op een karbonkel. Nu eens toont de hoekige gigasculptuur zich als een toren die niet misstaat bij de naburige oude Martinitoren, dan weer als een piramide die midden in een bouwblok is gebouwd op de plek waar eens een afgrijselijke schokbetonnen parkeergarage stond.

De hele recensie: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/28/unieke-cultuurkolos-voor-alle-groningers-a3982077

"Zo ervaren veel Groningers het ook, gelet op de (nu nog) in meerderheid negatieve reacties op sociale media over deze ‘puist’ in hun stad: ‘megalomaan’, ‘veel te dicht bij de Martinitoren’, ‘best mooi maar niet in het historische stadscentrum’. Maar die kritiek zou weleens kunnen verstommen als ze het gebouw, dat vandaag opent voor het publiek, ook van binnen hebben gezien. Mensen die al in het Forum zijn geweest, zijn laaiend enthousiast: ‘aanwinst voor de stad’, ‘wow, een pareltje’, ‘fenomenaal uitzicht’."

'Het Forum oogt piekfijn, van de messcherpe gevels tot details als de dubbele ‘wokkeltrap’ in de bibliotheek. Het is een statement tegen het idee dat gebouwen die met publiek geld gemaakt worden (zichtbaar) sober en doelmatig moeten zijn. In de loungestoelen aan het raam en de panorama-zitvensterbanken waant iedereen zich op de eerste rang. Het filmhuis ademt ouderwetse allure met zijn oudroze tapijt, rookglas spiegelwanden en over the top vette fauteuils. Niet hufterproof, maar juist verzorgd; de redenatie is dat mensen zich gedragen op de manier waarop je ze tegemoet treedt. Vertrouwen in de bezoeker, in de stad en in de toekomst, dat is het gevoel dat het Forum uitdraagt. Het is een aanstekelijk optimisme.'

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/in-forum-groningen-zit-iedereen-op-de-eerste-rang~b6191520/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F