Nieuws

Gelkingestraat en Oosterstraat: gele steentjes, groen en water

Veel groen, zitjes en wellicht zelfs waterelementen. De eerste ‘structuurschetsen’ laten zien hoe de Oosterstraat en Gelkingestraat er mogelijk uit komen te zien.


Leestijd: 2 minuten

Sinds 2022 rijden er geen bussen meer door de Oosterstraat en Gelkingestraat. Voor de gemeente was dat hét moment om de straten opnieuw in te richten. Belangrijke doelen: meer ruimte voor fietsers en voetgangers, een aangenaam verblijf creëren en een betere aansluiting met de Grote Markt, het Zuiderdiep en de zijstraten.

Bij het maken van de plannen en ontwerpen is er van meet af aan veel contact geweest met ondernemers, pandeigenaren en bewoners uit beide straten, vertelt Lisa Spliet, communicatieadviseur van de gemeente Groningen, in de nieuwste Cityscoop. In een speciale werkgroep – met daarin 15 ‘straatvertegenwoordigers’ – konden zij laten weten wat hun doelen en wensen zijn.

De Oosterstraat

Terugkerende wensen waren onder andere meer groen en bomen, een minder rommelige aanblik, het behoud van het zicht op de Martinitoren (vanuit de Oosterstraat) en ook het behoud van de historische uitstraling van beide straten, vertelt Spliet. Op basis van de input van de ondernemers en bewoners ligt er nu een soort ‘eerste ontwerp’: een structuurschets.  “Dit is nog geen definitief ontwerp”, benadrukt ze. “Maar een leidraad bij het maken van het uiteindelijke plan.”

Wat opvalt in de plannen is het ‘watertje’ met mogelijk ook fonteintjes, voor de Jumbo in de Oosterstaat, op de plek waar nu nog fietsen staan. Net als in de rest van de binnenstad zal ook het asfalt in deze beide straten verdwijnen en plaatsmaken voor de bekende gele steentjes. Stoepen verdwijnen en fietsers kunnen van beide kanten de straten in- en uitfietsen. Spliet wijst ook op het groen: zowel in de Oosterstraat en Gelkingestraat zijn in de structuurschets bomen, plantenbakken en ander groen ingetekend, vaak in combinatie met zitjes en banken.

De Oosterstraat

Een expliciet verzoek van de gemeenteraad was ook om de pleintjes en steegjes tussen beide straten in het ontwerp te betrekken. “Het idee is dat bezoekers kunnen ‘dwalen’ door het gebied”, verduidelijkt Spliet. In de structuurschets krijgen enkele steegjes en ook het pleintje tussen beiden straten een flinke upgrade, met groen, gele steentjes en verlichting. “Dit is vooral bedoeld ter inspiratie, aangezien de gemeente niet altijd grondeigenaar is”, verduidelijkt Spliet.

Met name in de Gelkingestraat staat een aantal panden en gevels er momenteel wat vervallen bij. Volgens de gemeente ligt daar een rol voor de pandeigenaren. “We kunnen de eigenaren van die panden nergens toe verplichten maar we hopen dat ze zo enthousiast worden van de plannen dat ze daarmee gemotiveerd worden hun vastgoed aan te pakken.”

De structuurschets is afgelopen zomer met de ondernemers en buurtbewoners gedeeld. Mede op basis van hun reacties wordt momenteel gewerkt aan het voorlopig ontwerp. Naar verwachting is het Definitief Ontwerp begin 2025 gereed. Als dat door de gemeenteraad is goedgekeurd, starten de werkzaamheden waarschijnlijk eind 2025/ begin 2026.

De structuurschetsen worden – hoogstwaarschijnlijk – tijdens Let’s Gro op 8, 9 en 10 november aan het grote publiek gepresenteerd.