Op 6 december kwam er een melding binnen bij het Zeehondencentrum van een aangespoelde zeehond op de dijk van Den Helder. “Zeehondenwachters hebben haar alleen en zwaar vermoeid uit het water zien kruipen, dus ze is waarschijnlijk van een zandplaat bij Texel afgespoeld”, licht strandingscoördinator Emmy Venema toe. “De navelstreng was supervers, ze was net geboren en waarschijnlijk door de sterke stromingen van de bank afgespoeld.” Omdat op deze plek normaal gesproken ook geen moeders komen, was opvang noodzakelijk om te overleven.
Willem was vermoedelijk nog maar een paar dagen oud, want haar navelstreng was bij op moment van opvang nog aanwezig. Ze was ernstig verzwakt en had pijnlijke wonden. Na haar redding werd ze naar Pieterburen gebracht, waar ze nu intensieve zorg en medicatie krijgt om aan te sterken.
Omdat pups in de natuur 2,5 week afhankelijk zijn van hun moeder en haar melk, moet Willem goed herstellen en voldoende aansterken voordat ze weer wordt vrijgelaten. Pups blijven doorgaans twee tot drie maanden in de opvang. Willem is samen met andere opgevangen zeehonden nog tot 6 januari 2025 te bezoeken in Pieterburen.
Zeehondenwachter Willem Stel
De naam heeft een speciale betekenis, vertelt Venema. “Willem is vernoemd naar zeehondenwachter Willem Stel, die onlangs is overleden. Hij heeft zich ruim 35 jaar ingezet voor de bescherming van zeehonden en ons Zeehondencentrum. Met deze naam eren we zijn onvermoeibare werk en passie voor deze bijzondere dieren.”
Laatste pupseizoen Pieterburen
Dit is het laatste pupseizoen van Pieterburen. Het Zeehondencentrum sluit binnenkort de deuren op deze locatie en verhuist naar het WEC (Werelderfgoedcentrum Waddenzee) in Lauwersoog. Voor bezoekers is dit de laatste kans om de opvang in Pieterburen te beleven. Tot en met 5 januari 2025, de laatste dag van de kerstvakantie, kunnen bezoekers nog langskomen om pups zoals Willem van dichtbij te zien.