Nieuws

Einde is in zicht: ‘Nieuwe’ Grote Markt voor komend terrasseizoen klaar

Dat er nog hard wordt gewerkt op en rond de Grote Markt is duidelijk. En dat is soms even omlopen of -fietsen, maar: het einde is in zicht. Dit najaar worden de waterpartijen aangelegd en gaan de bomen erin, en dan is het begin 2024 nog een kwestie van kleine afwerkingen. “Als alles goed gaat, is de nieuwe Grote Markt voor komend terrasseizoen klaar.”


Leestijd: 2 minuten

Het is lastig om aan te duiden hoe ver we precies zijn, vindt Elzo Dijkhuis, maar “zeker een goed eind over de helft”. Qua tijd, maar ook qua oppervlakte en de hoeveelheid werkzaamheden, zo meldt hij in de Cityscoop, een uitgave van de Groningen City Club. De zuidzijde van de Grote Markt en het Waagplein zijn zo goed als klaar, het archeologische werk is nagenoeg afgerond en de rode steentjes liggen er voor een groot deel in, maar het is volgens Dijkhuis nog te vroeg om te spreken van de puntjes op de i.

Waterbassin 

Een van de werkzaamheden die voor dit najaar nog op de planning staat, is het plaatsen van de waterpartijen. Een grote op de Grote Markt, in de omgeving van de voormalige taxistandplaats, en een wat kleinere op het Waagplein, aan de achterkant van het Stadhuis. “Er komt voor beide waterpartijen één groot waterbassin en een zuiveringsinstallatie”, vertelt Dijkhuis. “Daarmee wordt het water opgepompt, gezuiverd, gebruikt en uiteindelijk afgevoerd naar het riool.” Het archeologische onderzoek is op beide plekken afgerond, het aanleggen van het bassin en de installatie begint in september. Dijkhuis: “Best een klusje, want voor de aanleg moeten er aan de noordzijde eerst leidingen worden aangelegd en werkzaamheden aan het riool moeten worden uitgevoerd.”

Bomen

Voor november en december staat de tweede grote klus van dit najaar op de planning: het planten van de bomen. Aan de oostzijde van de Grote Markt, voor het pand van Vindicat, komt een groep van 26 bomen te staan, op het Waagplein komt een boom en aan de noordzijde, tussen de Oude Boteringe en de Oude Ebbingestraat, worden vijf bomen geplant. Tot die tijd staan daar een aantal tijdelijke bankjes. “De fundering op de plek waar de bomen komen is nu kwetsbaar”, legt Dijkhuis uit. “De bankjes voorkomen dat er zware vrachtwagens parkeren.”

Afwerking

Na de jaarwisseling worden de puntjes op de i gezet. Dijkhuis: “Dan worden er prullenbakken en banken geplaatst, verlichting aangebracht, dat soort dingen.” Ook de ster komt weer terug op de Grote Markt, in het midden van de bomengroep aan de oostzijde. 

Nog een klein beetje geduld voor de vernieuwde Grote Markt dus. Met name fietsers en wandelaars die op het noordelijke deel van de markt moeten zijn, kunnen dit najaar nog flink wat hinder ondervinden. Maar hé, het is het voor een goed doel. Komende lente kan je vanaf het terras uitkijken over de ‘nieuwe’ Grote Markt.


Kermis blijft op de Grote Markt

Over de kermis hoeven we ons geen zorgen te maken, legt Dijkhuis uit. “Als de Grote Markt straks klaar is, kan de kermis daar gewoon weer plaatsvinden.” Vanwege de verbouwing kon dit jaar de kermis tijdens Groningens Ontzet niet plaatsvinden op de Grote Markt. “Er is straks een nieuw plan nodig voor de kermis, en misschien wordt de indeling iets aangepast, maar de kermis krijgt zeker net zoveel ruimte als eerst.”