Nieuws

Energiearmoede het grootst in provincie Groningen

De energiearmoede in Nederland is het grootst in de provincies Groningen en Limburg.


Leestijd: 1 minuut

Energiearmoede het grootst in provincie Groningen
Energiearmoede het grootst in provincie Groningen

Dat is te zien op bijgaande illustratie, via LinkedIn gedeeld door Sieger Dijkstra, ondernemer en eerder voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW Noord. De kaart werd gemaakt door NRC Handelblad.

Volgens Sieger Dijkstra is het wel heel wrang dat juist inGroningen de enerfgiearnoede zo groot is. “. Best shocking, wetende dat met de Groninger gaswinningen al meer dan 400 miljard euro in de staatskas vloeide, terwijl daarvan nog geen 1% in deze roodgekleurde Noordelijke regio werd geïnvesteerd.”, schrijft hij.

Dijkstra hoopt nu maar dat het rapport van de parlementaire enquêtecommissie er in zal resulteren dat er alsnog een evenrediger deel in deze regio wordt geïnvesteerd en niet alleen in de Randstad zoals dat met plannen voor infrastructuur in 2022 gebeurde. Want daarvan gaat 4% naar Noorden. Of de subsidiegelden voor Cultuur, waarvan 80% naar de 4 grote steden ging.

Opvallend is volgens Dijkstra overigens ook dat op bovenstaande kaart van de energiearmoede ook Provincie Limburg waar Nederland in het verleden haar steenkolen haalde, ook rood kleurt.