Nieuws

Europees Parlement maakt subsidies voor Lelylijn mogelijk

Goed nieuws voor de Lelylijn. Het Europees Parlement heeft de verbinding toegevoegd aan het Europese TEN-T spoornetwerk, evenals de verbindingen Emmen-Rheine en Zwolle-Münster. Een belangrijk besluit, want alleen verbindingen op die kaart kunnen aanspraak maken op Europese financiering.


Leestijd: 1 minuut

Europees Parlement maakt subsidies voor Lelylijn mogelijk
Europees Parlement maakt subsidies voor Lelylijn mogelijk

Het TEN-T netwerk omvat alle bestaande en geplande vervoersinfrastructuur van het trans-Europese vervoersnetwerk. De amendementen om de verbindingen daaraan toe te voegen werden gesteund door een grote meerderheid van Europarlementariërs uit een groot aantal lidstaten en politieke partijen. 

De transportcommissie van het parlement adviseerde donderdag ook om de onderhandelingen met de Raad op basis van dit rapport zo snel mogelijk te starten. De Raad gaf in december al aan de Lelylijn aan het comprehensive netwerk te willen toevoegen. Een definitief akkoord wordt eind dit jaar verwacht.

Zodra de herziening van het TEN-T netwerk officieel in werking treedt, kunnen aanvragen worden ingediend voor Europese financiering voor de voorbereiding en aanleg van de lijnen.