Nieuws

Vermoeide evacuees uit Afghanistan verwelkomd en opgevangen in kazerne Marnewaard

In de Willem Lodewijk van Nassaukazerne Marnewaard zijn vrijdag, zaterdag en zondag in totaal tot nu toe circa driehonderd evacuees uit Afghanistan veilig ondergebracht. Net als in andere landen de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk worden ook in Nederland mensen opgevangen omdat ze in Afghanistan hun leven niet zeker zijn.


Leestijd: 1 minuut

Vermoeide evacuees uit Afghanistan verwelkomd en opgevangen in kazerne Marnewaard
Vermoeide evacuees uit Afghanistan verwelkomd en opgevangen in kazerne Marnewaard

Vrijdagavond al kwam een eerste bus met 28 evacuees uit Afghanistan aan bij de Willem Lodewijk van Nassaukazerne Marnewaard, waar het COA een noodopvang heeft ingericht. Het ging hierbij voornamelijk om gezinnen.

Een tweede groep van 50 mensen kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag, en zaterdagavond kwam de derde groep van samen 85 personen. Alle leden van de groep moeten zich eerst tien dagen aan quarantaineafspraken houden. En gisteravond kwam opnieuw een groep.

De mensen werden op de locatie verwelkomd en kregen basale informatie en alle voorzieningen die nodig zijn voor de eerste avond en nacht. Daarna werden zij naar hun kamers begeleid. De evacuees waren erg moe na een lange reis en spannende tijd, zo meldt het COA.

Afhankelijk van de vluchten naar Nederland verwacht het COA dat nieuwe mensen zowel overdag als ’s nachts kunnen aankomen.

Overigens hebben veel mensen uit de omgeving hulp en spulletjes aangeboden. De vereniging Dorpsbelangen Zoutkamp liet vorige week aan RTV Noord weten er alle begrip voor te hebben dat er Afghaanse vluchtelingen worden opgevangen in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij het dorp. 'Ze hebben een plek nodig, het zijn mensen in nood', zei Carin de Wind tegen de regionale omroep.