Nieuws

Expositie bij Forum toont belang kinderhartchirurgie in Groningen

Vijftig indringende portretten van kinderen en volwassen met een aangeboden hartafwijking zijn vanaf vandaag te zien op de Nieuwe Markt, voor het Forum Groningen. Aanleiding voor deze expositie in de openlucht is het feit dat het Hartcentrum van het UMCG 75 jaar bestaat, maar tegelijkertijd laat de tentoonstelling ook zien wat het belang is van het met sluiting bedreigde hartcentrum.


Leestijd: 2 minuten

Expositie bij Forum toont belang kinderhartchirurgie in Groningen
Expositie bij Forum toont belang kinderhartchirurgie in Groningen

De expositie Streepje Voor toont ook 25 foto’s van medewerkers van het UMCG en het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG die de patiënten behandelen, zo meldt het UMCG. De foto’s zijn gemaakt door fotograaf Kim Feenstra.

‘Streepje voor’

Het Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen (CCH) van het UMCG bestaat 75 jaar. In dit expertisecentrum worden patiënten met een aangeboren hartafwijking uit Noord- en Oost-Nederland en Noord-West Duitsland behandeld. Waar vroeger de meeste kinderen met een hartafwijking jong overleden, is de overlevingskans inmiddels sterk verbeterd. De zorg heeft in de afgelopen 75 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt: veel kinderen worden nu volwassen.

Litteken op de borst

Maar dit volwassen worden is niet altijd even makkelijk. Door de operatie zijn de meeste kinderen getekend voor het leven, met een groot litteken op hun borst. Dit kan schaamte met zich meebrengen en onzekerheid, vooral tijdens de puberteit. Maar voor sommigen staat het juist voor trots, levensvreugde en de kracht om door te zetten. Ieder heeft zijn unieke verhaal en met deze tentoonstelling krijgen deze verhalen het podium dat ze verdienen.

Inspiratiebron voor jongeren

De tentoonstelling ‘Streepje voor’ bestaat uit 50 portretten van patiënten en 25 portretten van medewerkers van het Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen. Belangrijk doel van de expositie is om patiënten met een aangeboren hartafwijking – die trots zijn op hun lichaam zoals het is – een inspiratiebron te laten zijn voor jongeren die kampen met onzekerheden over hun lichaam en litteken.

Toekomst kinderhartcentrum

Het kinderhartcentrum van het UMCG is afgelopen jaar veel in het nieuws geweest vanwege het voorgenomen besluit om deze zorg te concentreren in twee centra (Utrecht en Rotterdam). Op dit moment is de NZa bezig met het in kaart brengen van de impact van dit besluit. In december zal dit rapport aan minister Kuipers aangeboden worden. Deze expositie laat zien wat het belang van dit centrum is voor de patiënten met een aangeboren hartafwijking in Noord- en Oost-Nederland.