Nieuws

Extra raadsvergadering over gasbesluit kabinet

Woensdagavond komt de gemeenteraad van Groningen bij elkaar voor een extra raadsvergadering. Alle partijen willen een debat over het voornemen van het kabinet om de gaswinning te verdubbelen naar 7,6 miljard kuub in 2022. Verscheidene fracties vinden dit onacceptabel. De veiligheid van Groningers komt nog meer in het geding en het vertrouwen in de overheid zakt nog verder. In een motie roepen verschillende raadsfracties het college van burgemeester en wethouders op om bezwaar te maken en in beroep te gaan tegen dit voorgenomen gasbesluit.


Leestijd: 1 minuut

Archeologen doen bijzondere ontdekking op de Grote Markt
Archeologen doen bijzondere ontdekking op de Grote Markt

Afgelopen vrijdag werd bekend dat het kabinet van plan is om in 2022 niet 3,9 miljard maar 7,6 miljard kuub gas uit de Groninger bodem te willen oppompen. Dit voornemen zorgde voor veel onbegrip, zorgen en woede onder Groningers omdat dit tegen de afspraak is om de gaswinning zo snel mogelijk te stoppen. Daarom vroegen de gemeenteraadsfracties van de SP en GroenLinks een extra raadsvergadering aan dat al snel gesteund werd door alle raadsfracties. 

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk: “De versterking- en schadeafhandeling verloopt uiterst moeizaam en te veel Groningers leven nog in onveiligheid en onzekerheid. Nu de gaskraan verder open draaien is waanzin en de zoveelste belofte die het kabinet met Groningen breekt.” Om samen met de regio het nieuwe kabinet en de nieuwe staatssecretaris Vijlbrief (D66) van gedachten te veranderen dienen de raadsfracties een gezamenlijk voorstel in. GroenLinks-fractievoorzitter Mirjam Wijnja:“'Er mag niet lichtzinnig worden omgegaan met de veiligheid van Groningers en daarom is dit onacceptabel. Wij willen dat het college van B&W samen met de provincie en Groninger gemeenten alles uit de kast trekt om dit te voorkomen.”

De extra raadsvergadering zal woensdagavond om 21.15uur plaatsvinden en is te volgen via de website van de gemeenteraad Groningen (https://gemeenteraad.groningen.nl).