Nieuws

Fel debat over toekomst gaswinning Groningen in de Tweede Kamer

Het eerste jaarlijkse debat over de ‘Staat van Groningen’ in de Tweede Kamer leidde donderdag tot een scherpe discussie over de gaswinning in kleine velden, zoals bij Warffum. Hoewel het coalitieakkoord stelt dat er “geen Gronings gas meer” gewonnen zal worden, bleek tijdens het debat dat VVD, PVV en BBB deze belofte alleen op het grote Groningenveld toepassen, dat inmiddels is gesloten. De NOS bericht dat deze partijen de mogelijkheid willen openhouden voor gaswinning in de kleinere velden ondanks de zorgen van de omwonenden.


Leestijd: 1 minuut

Gaswinningslocatie | Archieffoto Groninger Internet Courant
Gaswinningslocatie | Archieffoto Groninger Internet Courant

De BBB, die in maart nog voor het sluiten van Warffum stemde, draaide in dit debat terug. Kamerlid Henk Vermeer gaf toe dat de formulering in het akkoord “zeer ongelukkig” was, maar stelde dat tijdens de onderhandelingen niet alles kon worden binnengehaald.

De draai van BBB leidde tot frustratie bij oppositieleden zoals Sandra Beckerman (SP) en Julian Bushoff (GL-PvdA), die hoopvol waren op een meerderheid tegen gaswinning in de kleine velden. Volgens Dagblad van het Noorden Beckerman het coalitieakkoord duidelijk: “Geen Gronings gas meer, daar zit geen woord Spaans bij.”

Naast de discussie over de gaswinning was er ook kritiek op de afwezigheid van minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei), die verantwoordelijk is voor het gaswinningsbeleid. Staatssecretaris Eddie van Marum (Herstel Groningen) was wel aanwezig en beloofde de zorgen van de oppositie over te brengen aan Hermans, meldt de NOS.