Nieuws

FLFL beklad met pro-Palestijnse leuzen

Het raam van FLFL in de Oude Kijk in ’t Jatstraat is in de nacht van woensdag op donderdag beklad met de leus: “How does genocide taste?” Ook het FLFL-restaurant aan de Carolieweg werd beklad, met “Free Palestine.” “We hebben er een hartje omheen geschilderd, om er een positieve twist aan te geven.”


Leestijd: 1 minuut

Verbaasd was mede-eigenaar Daan Jochemsen toen hij ’s morgens de tekst op het raam van FLFL zag staan. “Wij werken ontzettend hard om lekker en eerlijk voedsel aan te bieden, en om er iets moois van te maken. Het is jammer dat er dan zoiets gebeurt.”

Het enige wat ze kunnen bedenken, is dat mede-eigenaar Jesse Huisman een tijdje in Israel heeft gewoond. “Maar Falafel is een gerecht uit het Midden-Oosten, niet uit één specifiek land”, zegt Daan Jochemsen. “En wij hebben geen standpunt ingenomen in het conflict. We hebben in een van onze panden ook een grote kaart van Palestina hangen. Het was beter als de mensen die het gedaan hebben met ons in gesprek waren gegaan.”

Op de sociale media van FLFL is een foto van het raam met de leus te zien, met daarboven het hartje dat als tegenreactie is aangebracht. Dat hart is geïnspireerd op een kunstwerk van Banksy waarin een oudere dame met rollator een groot hart tekent. “Een foto van dat kunstwerk hangt in onze restaurants.”

Naar aanleiding van het incident en de post op sociale media, hebben de FLFL’ers veel begrip gekregen. “We hebben bergen met steunende reacties gekregen”, zegt Jochemsen.