Nieuws

Folkingestraat in top 3 van beste straten van het land

De Folkingestraat van Groningen is een van de beste straten van het land. Althans, als het om weinig leegstand gaat. In een top 10 van Nederlandse straten die sinds 2022 niet te kampen hebben gehad met langdurige leegstand staat de Folkingestraat op de derde plek. Dat blijkt uit onderzoek van het internationale vastgoedbedrijf Colliers. Volgens Colliers komt Groningen er qua leegstand van winkelpanden sowieso goed vanaf.


Leestijd: 1 minuut

In de top 10 van winkelstraten zonder langdurige leegstand staat de Elandsgracht op de eerste plek, gevolgd door de Groest in Hilversum en daarna dus de Groningse Folkingestraat. “Hoewel het om een aanloopstraat gaat, is het toch een gewilde plek voor zelfstandige winkeliers. Hierdoor ontstaat een unieke positionering van het gebied”, concluderen de onderzoekers.

Het onderzoek laat verder zien dat in Groningen, net als in de rest van het land, zaken in in verzorging, zoals tattooshops, als paddenstoelen uit de grond schieten. In Groningen kwamen er zes van dat soort zaken bij. Ook tweedehandskledingzaken zijn populair, daarvan openden er de stad er vorig jaar 7 nieuwe.

De onderzoekers concluderen dat er in Groningen relatief weinig winkelpanden (minder dan 6,4 procent) lang onverhuurd zijn. Wel moet er aandacht komen voor twee specifieke panden, Herestraat 75 en Herestraat 76A. De ene werd gehuurd door KPN en staat al een tijd leeg en aan de overkant staat een winkel die al langer dan drie jaar zonder huurder zit. Hier zat eerder Men at Work. Na het faillissement van deze winkel heeft zich geen andere ondernemer gemeld. “Het laat zien wat de gevolgen zijn van een trage aanpak van leegstand.”